Yalova Üniversitesi ve Yalova Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma ve Diyet Klinikleri işbirliği ile düzenlenen konferansla Diyabet hastalığı ve insülin kullanımında ki yenilikler masaya yatırıldı.  
Karizma İş Merkezinde bulunan Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜSEM) Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantı öncesi katılımcılara diyabet ölçümleri yapıldı. 
Toplantı ise Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Eruslu, “Yalova Üniversitesi olarak yapılması gereken bölgenin sorunlarını çözmek ve bunları halka anlatmak için çeşitli organizasyonlar düzenliyoruz. Çeşitli hastalıklar ve sağlık problemlerini dile getirerek bu konuda farkındalık yaratmak istedik. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Dünya Diyabet Günü dolayısı ile düzenlenen halka açık etkinlikte Yalova Üniversitesi Termal Meslek Yüksekokulu Hocaları İç Hastalıkları ve Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can diyabette insülin tedavisi konusunu, İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof Dr. Aytaç Atamer diyabette gastrointestinal sistem tutulumu konusunu, Yalova Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Savaş Karataş Türkiye’de diyabet sıklığının artış nedenleri konusunu, Uzman Diyetisyen F. Ebru Atabay diyabet ve tıbbi beslenme tedavisi konusunda bilgilendirme sunumları yaptı. 
Her Gün İnsülin Yapılmasına Gerek Kalmayacak
İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Can ikinci tip şeker hastalığında ilaçların yetersiz kaldığında insüline geçilmesi gerektiğini söyledi. Can, “Türkiye’deki şeker hastalarının yüzde 64’ünün son üç aylık şeker ortalamasını gösteren HbA1C değeri yüzde 7 üzerinde yani diyabet tedavileri yetersiz. Bu tip hastaların çeşitli vitaminlere, reyting başarısı yüksek diyet programlarına, doğal olduğunu iddia eden bitkisel ürünlere umut bağlayıp insülinden kaçmaları gereksiz. Ülkemize ileriki yıllarda gelmesi beklenen insülin degludec etken maddeli yeni insülin iğneleri ile haftada iki veya üç defa insülin yaparak kan şekerini kontrol altına almak mümkün olacaktır. Yani eskisi gibi hastanın her gün insülin yapmasına gerek kalmayacaktır. Haftada sadece 3 defa yapılan insülin degludec şu an
İngiltere’de bulunmaktadır” dedi.
Toplantı sonunda diyabet hastaları katılımcı hocalara soru sorma fırsatı buldu.
Editör: TE Bilişim