Uzmanlar okulların kapanmasının ardından yaz aylarında çocuklarda görülen solunum yolu hastalıklarında genelde azalma görüldüğünü, ancak okulların açılmasıyla birlikte özellikle okullarda kalabalık sınıflarda riskin arttığını dile getiriyor.

Çocukluk çağında en yaygın görülen hastalıkların başında soğuk algınlığının geldiğini belirten uzmanlar, yetişkinler yılda ortalama 3- 4 kere soğuk algınlığına yakalanırken, çocukların 9-10 kez soğuk algınlığına yakalandığına dikkati çekiyorlar.

Mikroorganizmalara maruz kalıyorlar

Çocukluk çağının sık görülen hastalıklarından birinin de bademcik ve geniz eti hastalıkları olduğunu belirten uzmanlar, "Kreş ve okul çağı ile birlikte çocuklar daha fazla mikroorganizmaya maruz kalmakta ve bu dönemlerde hastalık sıklığı artmaktadır. Çocuklarda oluşan boğaz ağrısı ve ateş, görülen en yaygın boğaz enfeksiyonu belirtisidir. Bu enfeksiyon diğer hastalıklara oranla en çok okul çağındaki çocuklarda görülür.

Çocuk boğaz ağrısı ile birlikte yutkunma zorluğu da yaşar. Çocukta yüksek derecede ateş görülürken boğazının arka bademcik kısmı şiş ve kızarmış görülebilir. Bir hekime gözükmeden kulaktan duyma tedavilere başvurulmamalıdır. Aksi takdirde çok ciddi sonuçlar doğurabilir" şeklinde uyarıda bulunuyorlar.

Önlem almayı unutmayın!

Çocuklarda enfeksiyondan korunmak için dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı Uzmanları,Süt balık gibi A Vitamini içeren besinler, C vitamini içeren portakal, E vitamini içeren bakliyatlar tüketilmeli. Çocukların hijyen kurallarına dikkat etmeleri çok küçük yaştan itibaren öğretilmeli ve uygulamalı olarak gösterilmelidir. Ortak eşyaların kullanımında çocukların dikkatli olması gerekir.

Çocuğunuzu hava koşullarına ve ortama uygun giydirmelisiniz. Okul çağındaki çocukların çok hareketli olmaları, teneffüslerde  koşturmaları daha sık terleyip üşütmelerine neden olur. Terli kıyafetlerini okuldan geldikten sonra mutlaka değiştirin. Düzenli uyku da çocuğun sağlıklı gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Özellikle sabah erken saatlerde kalkan ve gün içerisinde yoğun enerji kaybeden çocukların erken yatarak uykularına dikkat etmeleri gerekir” diyerek alınması gereken önlemleri sıralıyorlar.

Editör: TE Bilişim