Yalova Sağlık İl Müdürü Hakan Sezen halkın organ bağışı konusunda hızla bilinçlendiğini, duyarlılığın arttığını dile getirdi. Sezen Yalova'da 2017 yılında 6 organ bağışının gerçekleştiğini de dile getirdi.
03-09 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Organ Bağışı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Yalova İl Sağlık Müdürü Hakan Sezen ve Yalova Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü, Anestezi Uzmanı Ayşe Medetoğlu Yalova'nın organ nakli konusunda ülkenin bir çok ilinden daha önde olduğunu söylediler. Halkın bu konuda hızla bilinçlendiğine de vurgu yapan Medetoğlu Yalova'da 2016 yılında 18 beyin ölümü meydana geldiğini ve bunlardan 10'unun organ bağışında bulunduğunu vurguladı. 2017 yılı içerisinde ise beyin ölümü vakalarının hastanedeki modern cihazlar sayesinde daha hızlı tespit edildiğini belirten Medetoğlu, "Bu yıl 22 beyin ölümü vakası gerçekleşti. Yılın 11 ayı itibarı ile organ nakli sayısı ise 6'da. Biz yıl sonuna kadar bu rakamın artacağını düşünüyoruz. Öte yandan 3 yılda 500 vatandaşımızda hastaneye gelerek ölümlerinden sonra organlarını bağışladıklarını belirten belgeyi imzaladılar. Bu rakamlar çok da küçümsenecek rakamlar değildir. Zira nüfusu bizim çok üstümüzde olan illerde bizim elde ettiğimiz bağış rakamlarının yarısına bile ulaşılamayabiliyor" dedi.
"Halk hızla bilinçleniyor"
Organ bağışı konusunun bundan 5-6 yıl önce yıkılması çok güç bir tabu olduğunu vurgulayarak geline noktada artık halkın çok daha bilinçli olduğunu belirtti. Medetoğlu, "Sayılara bakıldığında bağışçı sayısında bir azalma varmış gibi görülse de ailelerde bir bilinç oluşmaya başladığı fark ediliyor. İnsanlarımız artık beyin ölümü dendiğinde ne olduğunu az çok anlıyorlar. Organ nakli kendilerine teklif edildiğinde de ailelerin bu konu üstünde bir görüşlerinin olduğu hissediliyor. Yalova'da toplumun bu konuda hızla bilinçlendiğini görmekten mutluyuz. Bursa şu anda Avrupa standartlarını yakalamış bir ildir. Bizde Bursa'ya bağlıyız organ nakli konusunda ve il olarak bölgedeki organ nakli sayılarına önemli katkılar sağlıyoruz. Bu yıl bölgemiz organ nakli konusunda Türkiye birincisi olarak büyük bir başarıya imza attı. Türkiye genelinde bakıldığında ise Yalova organ bağışı konusunda çok önemli bir noktada. Yalova ölçeğinde bir il için hatırı sayılır organ bağışı sayılarını yakalıyoruz. Bu anlamda ödüllerde alıyoruz" diye konuştu.
"Hedef tüm vakaları bağışa çevirmek"
Yalova'da organ bağışı konusundaki hedeflere de değinen Medetoğlu, "Hedefimiz beyin ölümü teşhisi koyduğumuz tüm vakaları bağışçıya çevirebilmek. Bunu yaparsak canlı bir insanda, canlı bir insana organ nakline ihtiyaç kalmayacak. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın, Karaciğeri, Akciğeri, Böbrekleri, Kalbi ve Korneası sayesinde 7-8 kişi hayata dönüyor. 10 bağışçı demek 70-80 kişinin yüzünün gülmesi demektir. 1 donörün bile müthiş bir katkısı var" dedi.
"Deneyimli bir ekip var"
Organ bağılarının eskiden il dışından gelen ekipler tarafından alındığını artık bunu yapan deneyimli bir ekibe sahip olduğumuzu da dile getiren Yalova Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü, Anestezi Uzmanı Ayşe Medetoğlu, "Yalova'da organ nakli yapılan bir merkez yok. Bu belli noktalarda bulunuyor. Üniversite hastaneleri ya da Eğitim Araştırma Hastanelerinde bu nakillerin yapılması mümkün oluyor. Ancak Yalova Devlet Hastanesinde organların alınmasını deneyimli bir kadro ile teknik donanımla gerçekleştirebiliyoruz. Biz verici bir hastaneyiz.  Ardından alınan bu organlar organ naklinin yapılacağı yerlere güvenli bir şekilde ulaştırılıyor" diye konuştu.
"Bizdeki cihazlar özel hastanelerde bile yok"
Yalova Devlet Hastanesinin beyin ölümünün tespitini en hızlı ve kesin yapan modern cihazlara sahip olduğunu belirten Yalova Sağlık İl Müdürü Hakan Sezen ise, "Hastanemizde beyin ölümü tespitini en kesin ve hızlı şekilde yapacak teknik donanıma sahibiz. Bir çok makine bu anlamda yenilendi. Bu anlamda bir çok özel hastanenin önündeyiz. Bu yıl beyin ölümü sayılarının artışı bu tanıların en kesin ve hızlı şekilde konulmasına dayalıdır. Hastanemizde ciddi bir yoğun bakım ekibi de var. Hastaların en hızlı şekilde takibini gerçekleştirebiliyoruz" dedi.
"Halkı bilinçlendiriyoruz"
Halkın organ nakli konusunda bilinçlendirmesini hedefleyen 12 yayılan bir sistem geliştirdiklerinin altını çizen Sezen, "Elbette organ naklinde en öneli konulardan birisi de ailelerin buna hazır olmasıdır. Aileden bir kişi dahi organ nakline itiraz etse bu gerçekleştirilemiyor. Halkın bilinçlendirilmesine yönelik önemli çalışmalar da yapılıyor. Hastanelerde açtığımız stantlarda, halkın yoğun bulunduğu noktalarda açılan stantlarla insanlarımıza organ naklinin önemini anlatıyoruz. Bununla kalmıyor, hastanedeki vatandaşlarımıza da belirli aralıklarla bilgilendirmeler gerçekleştiriyoruz. Okullarımızda öğrencilerimize de bu konuda eğitim veriyoruz ki bunu çok önemsiyoruz. Zira bu çocuklarımız daha bu yaşlarda organ naklinin önemini anlarsa gelecekte organ naklinde ciddi bir artış yaşanır. Biz halkın bilinçlendirilmesini sadece belli dönemlerde değil 12 aya yayan bir sistemi yürütüyoruz" dedi.
İmamlar ve Müftülük gerekli bilgiyi veriyor
Halk arasında organ naklinin caiz olmadığı yönündeki algının yanlış olduğunun anlatılması adına hastane imamı ve müftülük yetkililerinin de devreye girdiğini vurgulayan Yalova Sağlık İl Müdürü Hakan Sezen, "Organ nakline halen dinen caiz değil şeklinde yaklaşım sergileyenler oluyor. Biz bu durumda kişileri gerek hastane imamımızla ve gerekse müftülük yetkilileri ile görüştürüyoruz. Bu anlamda da halkımıza bilgi desteği vererek halk arasındaki o yanlış kanıyı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim