Bireylere verilen sağlık hizmetinin düzeyini arttırmak, hasta doktor, hasta yakını doktor ve hasta yakını sağlık personeli arasında daha sağlıklı bir iletişimin nasıl sağlanabileceği konularını ele alan panelin ilk oturumuna Yalova Valisi Esengül Civelek başta olmak üzere AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, akademisyenler, çeşitli stk temsilcileri ve sağlık personelleri de katıldı. Panelin ev sahipliğini İl Sağlık Müdürü Ali Daştan, Halk Sağlığı İl Müdürü İbrahim Dedecan, Yalova Devlet Hastanesi Adem Çakır yaptı.

Dedecan, “Hasta ruhlu insanlar her zaman şiddete başvurabilir”

Panelin açış konuşmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, iletişimin ana karnından başladığını kaydederek, “Hayatımızın her safhasında iletişim konusunda sağlıklı olmak durumundayız. Bunlardan biri de sağlık hizmeti sunumunda iletişimin düzgün olması” dedi.

Sağlık hizmetinde iletişimin düzgün olmaması halinde hem sağlık sorunlarının tespiti, hem de çözümünde sıkıntıların yaşanacağını ifade eden Dedecan, “Son zamanlarda sağlık kurumlarımızda iletişim sorunlarından dolayı oluşan iletişim kopuklukları ve şiddete varan sıkıntılarla karşı karşıya kaldığımız oldu. Hasta ruhlu insanlar zaman zaman şiddete başvurabilirler. Bunların karşımıza çıkmaması için Allah’a dua edeceğiz. Bakanlığımız da iletişimin düzgün bir şekilde kurulabilmesi için çalışma başlattı” diye konuştu.  

Yalova Valisi Esengül Civelek de, iletişimin hayatın tüm alanları için önemli olduğunu belirterek, özellikle sağlık gibi hayati bir konuda daha da ciddiyet taşıdığını kaydetti. İl Sağlık Müdürü Ali Daşta da geçtiğimiz yıllar ile günümüzdeki sağlık hizmetleri konusunda sunum gerçekleştirdi.

4 oturum gerçekleştirildi

Panelin ilk oturumu sonrasında ise kokteyl düzenlendi. 2.Oturum, Yalova Üniv.İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Mesut Başak’ın oturum başkanlığında; Yalova Aile Hekimleri Derneği Adına Dr. Aysun Kotan, Aile Hekimliğinde Hasta ve Hasta Yakınları  ile İletişim, 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Tansu Bayram, 112 Hizmetlerinde Hasta ve Hasta Yakınları ile İletişim konularını anlatmasıyla sürdü. Panelde “Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Yaşanan İletişim Sorunları”, “Acil Serviste Hasta ve Hasta Yakınları ile İletişim”, “İnsan İlişkilerinde İletişimin Rolü” ve soru cevap kısımları gerçekleştirildi.  3.Oturumda ise  Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel, ‘Hastaların Sağlıkçılardan Beklentileri’, TÜKODER Yalova Şubesi Başkanı Funda Ayarcı ‘Hastaların Sağlıkçılardan Haklı Talepleri’, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Kandemir ‘Halkımızın Sağlık Kurumlarında Yaşadığı Genel İletişim Problemleri’, Eczacı Odası Yalova Temsilcisi Emre Çandır ‘Hastalardan yansıyan görüşler’, Beyaz Kod İl Koor., İl Sağ. Müd. Avukatı Av. Abdullah Aslan ‘Hasta ve Çalışan Haklarına Hukuki Bakış’ konularında sunum yaptı.  4.Oturumda ise ‘Akademik Bakış’ konusu ele alındı. 

Editör: TE Bilişim