Türk Sağlık Sen üyesi sağlık çalışanlarının gönüllerince eğlendiği ve yemeklerin yenildiği etkinliğe katılan Türk, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

“Sağlıkta şiddeti önlemekte vatandaşa da görev düşüyor”

Türk, “Sağlıkta şiddetin artık ayyuka çıktığı bir dönemde sağlık çalışanları mutsuz. Bu mutsuzluğun bir an önce mutlu şekle çekilmesi adına gayret sarfedilmeli. Başta Sağlık Bakanı ve milletvekilleri olmak üzere, biz Türk Sağlık Sendikası olarak bundan iki sene önce de aynı durumları ifade etmiştik, gerek önceki Sağlık Bakanı’na, gerek şimdiki bakana rapor şeklinde sunmuştuk. Yani şiddeti kendinde bir hak gören, çünkü bu hizmeti yaparken bugün tüm Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşlarımıza sağlık hizmeti verme adına, onlara daha iyi hizmet verme adına gayret gösteren sağlık çalışanına vatandaşın sahip çıkması lazım. Bu sahiplikte de hatanın telafisi olmayan bir meslekte görev yapmaları münasebetiyle itibarlarının iadesini talep ediyoruz. Şiddet değil, o zor şartlarda çalışan ebesi, hemşiresi, doktoru, sağlık çalışanlarına gereken değerin verilip, onların da daha iyi hizmet vermelerinin sağlanması gerekir. Bunda vatandaşa da bir görev düşüyor. Sadece siyasi irade ya da kolluk kuvvetlerine değil, burada bilinçli bir şekilde vatandaşa bunu izah ederek, kamu spotlarıyla vatandaşı bilgilendirmemiz lazım. Çünkü o şartlarda orada görev yapan da vatandaşın çocuğu, kardeşi, kızı, evladı. Bu açıdan da bakmak lazım. Bu süreç Gaziantep’te genç bir doktor arkadaşımız Ersin beyin şehit edilmesiyle başladı. Bizde bir şeyler olup bitmeden veya kötü sonuçlar vermeden tedbir almamak gelenek haline mi geldi, bu açıdan insanların canına ya da çalışmış olduğu ortamlarda moral ve motivasyonunu bozacak işlere girmek, hem vatandaşı sıkıntıya sokacaktır, hem de çalışan, huzurlu bir şekilde çalışamayacaktır” dedi.

“İller arası rotasyon yenilere uygulanmalı”

Türk, “Bunun yanında sağlık çalışanlarının en önemli sıkıntılarından bir tanesi özellikle Çalışma Bakanı’nın, iller arası rotasyon şeklinde bir çıkışı oldu. Biz burada Türk Sağlık Sen olarak, Türkiye Kamu Sen olarak şunu ifade ettik, 10 yıldır, 20 yıldır devlet memuru olarak görev yapan, zaten tayin noktasında doğuda belli yerlerde görev yapmış, şu anda çoluğu çocuğu ile, okul durumu, eviyle bir ikametgah oluşturmuş. Bu insanları bir daha silbaştan rotasyona sokacağız deme gibi bir şansa sahip olmamaları lazım. Bu olacaksa bile yeni başlayan, muktesep hak dışında, yeni devlet memuru olarak göreve başlayan kişilerin, bu durumu bilerek göreve gelmeleri, ancak onlara rotasyon uygulanabilir diye düşünüyoruz. Ama bunu geçmişte 4924’lü ve çakılı kadro dediğimiz bu insanlarda yaşanan veya son seçimlerdeki kadroyla, 195 bine yakın 4B’li sözleşmeli arkadaşa kadro verildi. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nda sadece 23 bini geçti. O zaman yapılan mı doğruydu, şimdi yapılan mı? Sözleşmeli arkadaşlarla ilgili sıkıntılar da şu anda gündemde. Bunlar kimi kapsayacak muallakta. Ne TBMM’ye ne de komisyonlara gelen bir şey yok. Onu bekliyoruz” dedi.

Demirel, “Türk Sağlık Sen yakında şubeleşecek”

Türk Sağlık Sen İl Temsilcisi Mustafa Demirel ise, “İlk amacımız 400 üyeyi geçerek şube olmak. Şu anda amacımız ilk önce şubemizi kurup, sonra üyelerimizin daha detaylı ve kapsamlı çalışmalar yaparak haklarını savunmak. Onlarla elimizden geldiği kadar etkinlikler düzenlemek. Şu anda üye sayımız 380, 400’ü bulmak için 15-20 üyemiz kaldı. 10 üye yaptık, evrak kayıttan geçiremediğimiz için onlar henüz sayılı değil ama 1 ay içinde şubemizi kuracağımızı düşünüyoruz. Yalova’da da sağlıkta şiddetle ilgili hastane bahçesinde bir eylem yapmıştık. Sağlık çalışanlarına şiddete karşıyız. Onların her türlü hak ve hukukunu savunmak da sendika olarak bizim görevimiz zaten” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim