Yalova Valisi Tuğba Yılmaz il genelinde uyuşturucu ile mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği mesajını verdi. Vali Yılmaz bu mücadelenin sadece kolluk kuvvetleri ile değil, halkın da desteği ile topyekün yapılmasının önemine değindi.
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz Başkanlığında, “Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu ve Bağımlılıkla Mücadele Teknik Çalışma Grupları Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantının başında katılımcılara bilgi veren İl Sağlık Müdürü Hakan Sezen’in ardından İl Sağlık Müdürlüğü Personeli Altunay Ünal tarafından Yalova Valiliği koordinasyonunda yürütülen, 2018 yılı Ocak-Şubat aylarında Bağımlılıkla Mücadele Faaliyet Raporu ile Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi kapsamında yapılan çalışmaların sunumu yapıldı. Toplantıda ayrıca Yalova İl Sağlık Müdürlüğünde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Cezmi Ziyaretli tarafından hazırlanan kısa filmin gösterimi yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ise Yalova Valisi Tuğba Yılmaz yaptı. Yılmaz konuşmasında, uyuşturucuyla mücadele kapsamında gerçekleştirilen bu toplantıların bundan sonraki süreçte başta uyuşturucuyla mücadele olmak üzere alkol, sigara ve teknoloji bağımlılığı konularını da ele alacağını dile getirdi. Vali Yılmaz, “Bu konuda alt çalışma grupları belirlendi. Alt çalışma grupları bundan sonraki toplantılarımızda mevcut raporlarını sunacaklar.” dedi.
Arz ile mücadele konusunda emniyet ve jandarma birimlerinin çok yoğun bir çalışma sergilediğini ve ilk 2 aylık verilerde de görüldüğü üzere bu mücadelenin hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Yılmaz; “Bu konuda huzur operasyonları, şok uygulamalar, istihbarı çalışmalar ve teknik çalışmalar yapılıyor. Coğrafik açıdan en küçük İl olmamızla birlikte, Kocaeli, Bursa, İstanbul gibi önemli metropol kentlerinin geçiş güzergahında olan bir İl konumundayız. O yüzden de gerek bizim ilimizde bu konuda mücadelede gerekse diğer illere herhangi bir geçişe müsaade edilmemesi için yoğun çalışmalarımızı hep birlikte sürdürüyoruz. Emniyet ve jandarma birimlerimiz tarafından ağırlıklı olarak arzla mücadele edilse de, taleple mücadele konusunda da diğer kurumlarla işbirliği çalışmaları yapılmaktadır” diye konuştu.
“Çocuklarımızın uyuşturucu ile tanışmasını engelleyeceğiz”
İlimizde 17 tane Z kütüphanenin bulunduğunu ve bunlardan 6 tanesinin ÇOGEB Projesi kapsamında okullarımızda gerçekleştirildiğini vurgulayan Vali Tuğba Yılmaz; “Çocuklarımızın sosyal alanda kendilerine bir hobi edinmesi veya kendilerini belli bir konuda disipline etmeleri için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz ortak bir çalışma sonucu 39.000 öğrenciye ilgi ve yeteneklerine göre anket düzenlenerek her bir çocuğumuzu ya bir spor dalıyla ya da bir sanat dalıyla buluşturarak çocuklarımızın, gençlerimizin uyuşturucuyla tanışma yollarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar 11.200 çocuğumuzu sporla ve sanatla buluşturduk. Yaklaşık 4.000 çocuğumuza da spor alanlarında lisans aldık. Spor Kulüplerine zaman zaman destekler veriyoruz. İl Özel İdaresi olarak spor faaliyetleri çalışmalarında da ayrı destek veriyoruz. Okul sporları ile ilgili okullarımızdaki beden eğitimi öğretmenlerinin talepleri doğrultusunda spor aletleri alımı desteği verdik. İl Özel İdaremiz madde bağımlılığınla mücadele konusunda tam destek vermek için meclis kararı aldı. Çocuklarımızın derslerin dışında da kendilerini motive ederek disipline edebilmeleri için sosyal ve sportif faaliyet becerilerini kuvvetlendirmelerini, boş zamanlarını değerlendirmelerini ve doğru arkadaşlıklar edinmelerini biz çok önemsiyoruz” diye konuştu.
Okul çevrelerindeki suç oranı %50 düştü
Okullar açılmadan geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Tuğba Yılmaz; “Bu konuda çok yoğun bir çalışma sergiliyoruz. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında alınan tedbirler ile bir önceki sene okul çevresinde yaşanan suç oranların da %50 düşüş sağlandı. Bu düşüş parametresi ile birlikte bu sene aldığımız önlemler ve 1. dönem verileriyle birlikte %50 düşüş daha sağladık. Bu da suç oranlarının son derece azaldığı anlamına geliyor. Amacımız okul çevresinde yaşanan suç oranlarını tamamen sıfırlamak.” dedi.
Bir taraftan uyuşturucu ile diğer taraftan bağımlılık yaratan maddelerle mücadele ederken aynı zamanda teknoloji bağımlılığına yönelik olarak ta tedbirlerin hassasiyetle alındığını ifade eden Yılmaz, “Elektronik oyun aletlerinin oynandığı mekânlarla ilgili olarak  Valilik kararı aldık. İnternet oyun salonlarında mevzuat neyi emrediyorsa, şuan elektronik oyun aletlerinin oynandığı yerlerde de aynı uygulama yapılmaktadır. Velilerimize verdiğimiz eğitimlerde özellikle madde bağımlılığına yönelik eğitim programları yaparken bundan sonraki süreçte teknoloji bağımlılığına meydan vermeden acil tedbir alınması için teknoloji konusuna da ağırlık verilecek olup, çocuklarımızın teknoloji kullanımının doğru takip edilmesi hususunda velilerimizi bilinçlendirmek adına İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz ve diğer ilgili birimlerimizi talimatlandırdım.” dedi.
Okul çevresinde metruk bina kalmadığını vurgulayan Yılmaz:  "Okul Çevresindeki metruk binalardan 50’ye yakın bina yıkıldı, tedbiri alındı veya sahipliyse sahiplerine tedbir alınmasına yönelik talimatlarda bulunuldu. Okul çevresinde metruk bina bırakmadık, diğer metruk binalara yönelik olarak ta mücadelelerimiz tüm hızıyla devam ediyor.  Metruk binalar konusu bizim aylık takibimizde. Kaymakamlarımızı, Emniyet Müdürümüzü, Jandarma Komutanımızı konunun hassasiyetle takip edilmesi konusunda gerekli emirleri verdik” dedi.
“AMATEM önemli işler yapıyor”
İlimizde 2017 Mayıs ayı sonunda açılan AMATEM`de tedavi edilen sayısının 42`ye yükseldiğini aktaran Yalova Valisi Tuğba Yılmaz; “Türkiye genelinde şu anda 50 tane AMATEM var. Biz, ayakta tedavi merkezimizi geçen yıl açtık. 2019’da da inşallah yeni hastane binamızın yapılması ile birlikte yataklı tedavi merkezimize ulaşacağız. Bunun yanı sıra okullarımızda öğrenci ve velilerimize yönelik olarak çeşitli eğitimler verilmeye devam edilecek. ASDEP personeli birebir görüşerek yaklaşık 2020 ailemize ulaştı. Bu aileler ortalama 5 kişi olarak kabul edersek, yaklaşık 10.000 vatandaşımıza ulaşmış durumdayız. Sonuçta bir çocuğun herhangi bir şekilde böyle bir arayışa gitmemesi yönünde ilk tedbirin aslında aile tarafından alınması gerekiyor. Üniversitelerimizde de bu konuyla ilgili ayrı çalışma yapılıyor. STK’larımız bizim ile irtibata geçip madde bağımlılığı ile ne yapabiliriz, bizi projelerinize dahil edin, bizde bu konuda bir şeyler yapmak istiyoruz demeye başladılar. Herkes bu konuda taşın altına elini koymak istiyor.” dedi.
Yalova İl Sağlık Müdürlüğü Konferans salonunda gerçekleşen toplantıya Garnizon Komutanı vekili Dz.P.Alb. Mehmet Öner Miskioğlu, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Gülden Atik, Yalova Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Güler Alkan, Cumhuriyet Savcısı Sinan Güven, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ali Gemalmaz, İl Müdürleri ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri katıldı.

 

Editör: TE Bilişim