Verilere göre Yalova merkezi, 142 kişi ilen kanserli hasta sayısında başı çekerken, Çiftlikköy 18 vaka ile ikinci sırada yer aldı.

Prostat, deri ve mesane kanserleri başta

Yalova’da en fazla görülen kanser türlerinde ise 25 vaka ile prostat kanseri ilk sırada, 23 vaka ile deri kanseri ikinci sırada, 20 vaka ile mesane kanseri üçüncü sırada yer aldı. Bunları  akciğer kanseri, meme kanseri ve kalınbağırsak kanseri izledi. Verilere göre Yalova merkezinde 142, Çiftlikköy’de 18, Çınarcık’ta 15, Altınova’da 10, Termal’de 6 kanserli hasta kaydedilirken, en uzak ilçe Armutlu’da ise hiçbir kanser hastası yok.

Yalova’da en fazla görülen kanser prostat ve deri kanserleri

İlimizde en fazla görülen kanser tipi ise 25 vaka ile prostat kanseri olarak açıklandı. Deri kanseri sayısı 23, mesane kanseri 20, meme kanseri 18, akciğer kanseri 18, kalınbağırsak kanseri 17, mide kanseri 8, rektum kanseri 6, uterus kanseri 6, dudak-ağız boşluğu kanseri 5,  larinks kanseri 4, tiroid bezi kanseri 4, böbrek kanseri 4, testis kanseri 4, özefagus 3, ovaryum 2, kemik iliği kanseri 2, vulva-vajen 2, uterus serviksi 2, dil kanseri 1, karaciğer kanseri 1, trakea 1, dalak kanseri 1, uterus korpusu 1, endometrium 1 ve primer (birinci) yeri belirlenemeyen kanser vakası 11 olarak belirlendi.

“KETEM sayımız 124’e ulaştı”

İl Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında kanserle mücadele politikasının temelini birincil korunma denen kanser yapan etkenin ortadan kaldırılmasına yönelik mücadelenin oluşturduğunu belirterek, “Bu amaçla birincil korunma ile önlenebilen ve ülkemiz için çok önemli olan akciğer, mesane, mide ve meme kanserleri gibi pek çok kanserin etkeni olan tütüne karşı önemli bir mücadele programı yürüttük. Türkiye’de her ilimizde en az bir “Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)” açtık.

KETEM sayımız 124’e ulaştı. Meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili toplum temelli tarama ve halk eğitimi programlarını, kanserin erken teşhis ve önlenmesinde aktif görev alan bu merkezlerde yürütüyoruz. Kanser erken teşhis, tarama ve tedavisiyle ilgili hizmetleri halkımıza tamamen ücretsiz olarak veriyoruz” dedi. Dedecan, “KETEM sayılarımızı önümüzdeki yıllarda artırmaya devam edeceğimiz gibi, özellikle kırsal bölgelerde gezici cihazlar ile “Mobil KETEM” uygulamalarını da başlatacağız” dedi. Dedecan kanser erken teşhis ve tarama faaliyetlerinde aile hekimlerine de görev verdiklerini ve bu uygulamayı geliştirerek sürdüreceklerini sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilişim