Yaz aylarıyla birlikte gözde enfeksiyon riskinin arttığına dikkati çeken Kaleli;       gözde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, göz kapaklarında şişlik, kaşıntı ve ışığa karşı hassasiyet belirtisi olanların göz hastalıkları uzmanına muayene olması gerektiğini söyledi.

Göz enfeksiyonlarından korunmak için ne tür önlemler alınabilir?

Göz enfeksiyonlarının başlıca nedenleri arasında iyi dezenfekte edilmeyen mikroplu havuz sularının geldiğini  belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Kaleli, “Temizliği iyi yapılmamış havuzlara girilmemesi gerekir. Ayrıca hasta olan kişilerin havlu ve diğer kullandığı eşyalar da diğer kişilerden ayrılmalıdır.10-16 saatleri arasında mümkün olduğu kadar güneşe çıkılmamalı. Başkalarının makyaj malzemelerini de kullanmamaya dikkat etmeli. Enfeksiyon kolaylıkla diğer insanlara da bulaşabilir”  diye konuştu.

Güneşin göze zararlı etkileri nelerdir?

Küresel ısınma ve ozon tabakasının incelmesiyle birlikte güneşin zararlı ışınlarının yeryüzüne daha çok ulaştığının altını çizen Dr.Kaleli; “Güneş ışınları denizden yansıdığı zaman daha zararlı hale gelebilir. Gözleri güneşin zararlı etkilerinden korumak için, güneş gözlüğü ve şapka ile gözleri korumak gerekir” diyerek uyarıda bulundu.

Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kalitesiz güneş gözlüğü kullanmanın risklerine de değinen Dr.Kaleli; “güneş gözlüğü alırken güvenilir, kaliteli ve ultraviyole koruyuculuğu yüksek gözlükler tercih edilmelidir” diyerek  sahte ve ucuza satılan güneş gözlüklerinin sağlığı ettiğine dikkati çekti.

Kontakt lens kullanımında temizliğe dikkat!

Kontakt lens kullananların lens gözdeyken havuza ya da denize girmemeleri gerektiğinin altını çizen; Göz Hastalıkları uzmanı Dr.Necdet Kaleli; sularda bulunan çeşitli bakterilerin lense yerleşerek gözün saydam tabakasında enfeksiyonlara yol açabileceğine dikkati çekti. Lenste bulunan maddelerin havuzun kimyasallarıyla etkileşime girip körlüğe bile sebep olabildiğine dikkat çeken Kaleli, lens kullananların deniz ya da havuza girerken yüzücü gözlüklerini tercih edebileceklerini söyledi.
Editör: TE Bilişim