Uygulama Oteli’nde yapılan eğitimlere, Yalova Devlet Hastanesi, Özel Yalova Hastanesi ve Özel Atakent Hastanesi Doğumhane, Yenidoğan Yoğun Bakım Ve Anestezi Bölümünde görev yapan Hekim, Hemşire, Ebe ve Anestezi uzmanları katıldı.

Eğitimin programının açılışında İl Sağlık Müdürü Dr.Ali Daştan, Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, Yalova Devlet Hastane Başhekimi Doç.Dr. Hasan Kayabaşı, Özel Yalova Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Mustafa Yılmaz hazır bulundu. Programın açılış konuşmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, gerçekleştirilecek eğitim programıyla; doğumhane, yeni doğan yoğun bakım, ameliyathane gibi bebeğe ilk müdahale edecek tüm çalışanların eğitilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar yaşandığını kaydeden İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Dedecan, “Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Tüm dünyada yılda 4 milyon yeni doğan ölmekte ve bunların %23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir.        

Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yeni doğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, 2012 yılı sonu itibariyle 1.845 uygulayıcı kursunda, 37.530 sağlık personeli (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri v.s.) eğitilmiştir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleriyle, temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için, bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir.

“Doğum odasındaki herkesi” hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yeni doğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 10’ a, neonatal ölüm hızı ise binde 8’ e düşmüştür” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim