CHP Merkez İlçe Başkanı Burçin Tangürek ve CHP İl Teşkilatı üyelerinin de üniversite öğrencileriyle birlikte ilgiyle izlediği konferansta Atıcı, gençlerin önceki nesilleri örnek almaması gerektiğini söyledi.

“Ortadoğu’daki bataklığa Türkiye de çekiliyor”

 AKP’nin dış politikada “sıfır komşu” politikasıyla freni patlamış bir kamyon gibi ülkeyi bataklığa sürüklediğini söyleyen Prof. Dr. Atıcı, Büyük Ortadoğu Projesi’nin emperyal devletler tarafından bölgede uygulanması planlarına Türkiye’nin de alet olduğunu belirtti. Atıcı, “Herkesin gözü Ortadoğu’da. Bu kadar önemli bir alanda para, petrol ve strateji oldukça burası tam bir bataklık yeri. İşte AKP bizi bu bataklığa çekmeye çalışıyor. Hatta freni patlamış kamyon gibi götürüyor” diye konuştu.

“ABD, Türkiye tarihini ve Türk insanını, bizden daha iyi biliyor”

Atıcı, Türkiye’nin kendi sosyolojisini ve davranış şeklini Türklerin daha tam bilemediğini ancak ABD’nin Türkiye Masası’nın Türkiye tarihini ve Türk insanının sosyolojisini hepimizden daha iyi bildiğini söyleyerek, “Bizde arşivleme yoktur. Ve kendi kendimizin reaksiyonlarını iyi bilmeyiz. Eğer bilse idik, Habur’da yapılan karşılamayla gelenlerin önüne halı sermezdik. Reflekslerimizi biz bile bilmiyoruz. Gençliğimiz bizi örnek almasın. Alırsa hiç iyi etmez. Çünkü biz ve bizden önceki 3 nesil, Atatürk’ün bıraktığı mirası yemekten başka bir şey yapmadık. Bunu önlemenin yolu var mıdır, vardır. Gençlerimize çok iş düşüyor. Onlar bilecekler ve öğrenecekler” diye konuştu.

“ABD ile kolkola gezeceğiz diye İran’la kötü olduk”

Atıcı, dış politikada komşularla olan ilişkileri değerlendirdiği konuşmasında, “Kıyısında İran’ı güvenilmez bir ülke konumuna getirip onların önüne radar sistemini füze sistemini Küreci’ye koydunuz. Türkiye, ‘İran bizi vurabilir, Avrupa’yı vurabilir’ bahaneleriyle Küreci’ye bir erken uyarı sistemi koydu. NATO’nun arkasına sığındı hepimizi aldattı. Hepimize yalan söyledi. Burada Amerikan bayrağı dalgalanıyor. Burada Amerikan bayrağının dalgalandığı yerde NATO bayrağı yoktu. Halka yalan söylediler, ‘burada NATO bayrağı sallanıyor’ dediler. Biz bunu ortaya çıkardık.  Apar topar ABD dedi ki, ben buradaki üssü NATO’ya devrediyorum.  Böylelikle Amerika ile kol kola gezeceğiz diye döndük İran’la kötü olduk” dedi.

“Azerbeycan, Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs’ta ilişkiler dipte”

Azerbeycan’la kardeş ülke ilişkilerinin Ermenistan’la olmadık anlaşmalar imzalanarak  küstürüldüğünü anlatan Prof. Dr. Atıcı, “Ermenistan’la ilişkilerimiz hiç iyi olmadı ancak bu dönemde daha da kötüleşti. Dönelim batı tarafına  Yunanistan’la ilişkimiz ezeli şekilde hiç iyi olmadı. Tabi bunları AKP hükümetine yüklemeyelim.   Ermenistan’la Yunanistan’a yüklemeyelim ama oradaki hatalar nedeniylede çok ciddi sıkıntılarımız oldu” dedi. Bulgaristan’da Türk hükümetinin seçimlerde %2 oy alan bir partiyi alenen desteklediğini söyleyen Atıcı, “Sadece o parti değil Türkiye’nin itibarı da o barajın altında kaldı” diye konuştu. Atıcı, Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’deki enerji arayışlarında Türkiye’nin ‘Dünyayı başınıza yıkarız’ dediğini, sonrasında Güney Kıbrıs’ın İsrail’le anlaşarak doğalgaz çıkardığını hatırlattı. AKP’nin Karadeniz’e kıyı olan tüm ülkeleri Türkiye’nin komşusu ilan ederek bir anda komşularımızın sayısının 17’ye çıktığını söyleyen Atıcı, işin bu derece sulandırıldığını belirtti.

Dış politikada din kardeşliği vurgusu

Atıcı, AKP’nin dış politikada Ortadoğu’nun sahibi olacağını söylediğini kaydeden Atıcı, Ortadoğu’da din kardeşliği üzerinden yürütülmeye çalışılan dış politika gereğince ‘Müslüman Kardeşler’ militanlarının Türkiye’de eğitildiğini, İskenderun’daki limanlardan Suriye’ye ye Çeçen militanlarının, Libyalı militanların savaşa gönderildiğini söyledi. Atıcı, Kutsal ittifak kurarak ortadoğuda bir din kardeşliği ilan etmiş insanlar.  Temel felsefe bu olunca bu felsefenin etrafında  çok olaylar gelişiyor. Libya’nın etrafında gelişen olaylar gibi. Aynı olayı mısırdan Suriye’ye taşıdılar. Buraları diktatörlerle yönetiliyordu. Biz bunlardan da memnun değildik ama biz demokrasiye aşık insanlar dikta rejimine karşıyız” diye konuştu

Editör: TE Bilişim