Kamuoyunda yakıştırılamayan yada bazı kesimlerin siyaseten kullandığı özel konuya girmeden, devam eden mahkeme sürecindeki gelişmelere de karışmadan Sayın Halit Güleç ile özel bir röportaj yaptık.

Kendi görev dönemi ve belediyede bugün yaşananları konuştuk. Söylediklerini özenle seçen ,kimseyi kırma niyeti olmadan düşüncelerini ve eleştirilerini sizlerin bilgilerinize sunuyoruz.

Yalova Gazetesi: Sayın Güleç, yaklaşık 19 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye oldunuz ve hemen sonrasında siyasi çalışmalara devam ediyorsunuz? Sosyal medyada gördüğümüz kadarıyla oldukça da yoğun bir tempodasınız.

Halit Güleç:  Aynen öyle. Aslında cezaevindeyken de çalışmalarıma hiç aksatmadan devam ettim. Yalova ve ülke gündeminden gazeteler, dostlarımızın mektupları sayesinde haberdar oldum. Haksız yere tutuklu kaldığım süre boyunca belediye başkan yardımcısı ciddiyetiyle kendimi Yalova üzerine düşünmeye, kafa yormaya, kendimi geliştirmeye adadım. Tahliyemin hemen ardından da uzak kaldığım süreyi telafi etmeye çalıştım. Sivil toplum kuruluşları, odalar, partililerimiz, kanaat önderleri, meslek erbapları, toplumun hemen her kesiminden hemşerilerimizi ziyaret ediyorum. Açıkçası bir süre sonra “Başkan bize de ziyarete gel”, “Gel birlikte fotoğraf verelim” diyenler artmaya başladı. Şu anda günümün büyük kısmı iş yerimizde ziyaretleri kabul etmekle ve toplumun her kesiminden hemşerilerimizle buluşmayla geçiyor.

Yalova Gazetesi: Nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Halit Güleç: Az önce de belirttiğim gibi şu anda pek çok kişiden davet alıyorum. Bildiğiniz gibi ben de Vefa Başkanımız gibi görevden uzaklaştırıldım. Ancak şu anda aynı tempoda çalışıyorum. Hatta başkan yardımcılığı görevindeyken bu kadar fazla insanla görüşemiyordum. Ramazan ayında da çat kapı vatandaşlarımızın iftar sofralarına konuk olmaya başladım. Açıkçası aldığım tepkiler beni çok mutlu ediyor.

Yalova Gazetesi: 2009 yılında belediye meclis üyesi oldunuz. 2014 ile 2020 yılları arasında da başkan yardımcılığı yaptınız. Sizin görevde olmadığınız dönemde belediyenin çalışmalarını takip edebiliyor musunuz?

Halit Güleç:  Tabii ki. Şu anda belediye meclis üyeliği yapamıyorum. Ancak görevdeymiş gibi sıkı çalışıyorum. Ben hem mesleğim gereği hem de uzun yıllar belediyecilik yaptığım için şehri sürekli dolaşıyorum. Partimizdeki çalışmalara ve toplantılara katılıyorum. Belediye meclis toplantılarını takip ediyorum. Ama ne yalan söyleyeyim belediyenin haline üzülüyorum.

Yalova Gazetesi: Neden?

Halit Güleç: Nereden başlasam ki? Ya da şöyle diyeyim neresinden tutarsam tutayım elimde kalıyor. Daha geçen ay mecliste denetim komisyonu ve faaliyet raporları okundu. Ne öğrendik o raporlarda? Biz görevden uzaklaştırıldığımızdan beri geçen sürede aslında Yalova halkına doğruları söylememişler. Bütçeyi yönetememişler, Yalova’yı ileri götürecek hamleleri yapamamışlar. Bize soruyorlardı hangi vaatlerinizi yaptınız diye şimdi kendilerine sormalı iki yıldır görevdesiniz 2019 yılında Yusuf Ziya Öztabak’ın proje kitapçığına bakın hangilerini yapmışlar?

Yalova Gazetesi: Belediye yönetimini başarılı bulmuyorsunuz sanırım. Buradan bunu anlıyoruz?

Halit Güleç: Neyi başarılı bulayım. Örneğin bizim dönemimizde borç, alacak, icra edebiyatı yapıyorlardı. Belediyenin borcu olmuş 291 Milyon TL. Bütçemiz kadar borcumuz var. Ancak sorsanız borcu sıfırlamış gibi konuşuyorlar. Ne zaman gazeteyi açsak “Borçları sıfırladık, esnafa borcumuz kalmadı, icralar bitti” diye gazel okuyorlar. Ancak gerçek ne? Kısa vadede esnafa 16 Milyon TL borçları var. İcradan belediyenin iki aracı satılmış, başkan vekilinin haberi yok. Hani borç yoktu? Üstelik bir de taksi plakası satıp kasaya sıcak para koydular. Ona rağmen belediyeyi bu hale getirmişler.

Yine mesela inceledim. Bizim dönemimizde ihaleler hep aynı firmalara gidiyor diye eleştiri yapıyorlardı. Baktım, aynı firmalar belediyeden ihale almaya devam ediyorlar. Hani biz yandaşlarımıza ihale, iş veriyorduk? Ama tabi bizden farkları var.

Yalova Gazetesi: Nedir o fark?

Halit Güleç: Biz mesela hiç CHP genel merkezinden avukatlara pazarlık usulüyle iş vermedik. Bizim davamıza öyle önem vermişler ki belediyenin avukatları yetmemiş, partilerindeki onlarca avukat yetmemiş, Yalova Barosu’ndaki yüzlerce avukat yetmemiş Ankara’dan avukattan hizmet alımı yapmışlar. 424 Bin TL’cik. Avukat kim, Ak Parti’nin avukatı. İşlem yasal olabilir ancak siyasetin etik kurallarına uygun mu ona bakmak lazım.

Biz mesela belediye şirketlerinin yönetim kurul üye sayılarını en azda tutmaya çalıştık. Bunlar gelir gelmez ilk olarak şirket yönetim kurullarının sayılarını arttırdılar. Bizim dönemimizde belediyeye fatura kesen belediye meclis üyemiz olmadı.

Bizim dönemimizde de doğrudan temin miktarının sınırı aştığı dönemler oldu ancak bunlar gibi 1 senede 777 tane doğrudan temin yapmadık. 28 tane doğrudan temin yapılan firma var. İhaleye çıkılsa belki yarı maliyetine tüm o işler yapılır.

İl, ilçe yönetim kurulu üyelerimize iş yaratmaya kalkışmadık.

Bizim dönemimizde biz bu kadar sık Ankara’ya gitmezdik. Çünkü CHP belediyesi olunca bize randevu bile vermezlerdi. Bunlar 2-3 günde bir Ankara’dalar. Her dönüşlerinde de “müjde, müjde” naralarıyla dönüyorlar. Peki ne oluyor sonra? Kocaman bir sıfır. Kentsel dönüşüm bitti diyorlardı, ne durumdayız? Bisiklet yolunu bitirmeyi beceremediler. Zaten beceremedikleri her iş başkasının suçu. Yol bitmiyor, müteahhitin suçu. Dere kenarı çöküyor DSİ’nin suçu. Yeni devlet hastanesi etrafından geçen yolun bitirildiği sürede otoban yapılır.

Yalova Gazetesi: Hiç mi iyi birşey yok sizin görevden uzakta kaldığınız dönemde?

Halit Güleç: Var. Yaptıkları en ufak bir şeyi küçük dağları yaratmış gibi göstermekte çok iyiler. İki caddeye aydınlatma yaptılar. Yalova’nın öncelikli sorunu bu muydu orası tartışılır, anlata anlata bitiremediler. Bizim aldığımız temizlik araçlarını kendileri getirmiş gibi göstermekte çok iyiler mesela. Sorunca diyorlar ki “E parasını biz ödedik”. Sanırsın ceplerinden çıkartıp verdiler.

Bakın, o kadar uyardık bütçe konusunda. Her sene 22 Milyon TL kadar bütçeyi harcamadan imha ediyorlar. Çünkü yapacak projeleri yok. Olan parayı kullanmadan bir sonraki seneye erteliyorlar.

Sonra emanetçi diyince kızıyorlar. Hiç bir hazırlıkları, deneyimleri, planlamaları yok ki. Allah’a emanet bir şekilde belediye yönetiyorlar. Yalova için üzülüyorum.

Yalova Gazetesi: Son olarak ekleyecekleriniz var mı?

Halit Güleç: Mızrak çuvala sığmıyor artık. Vatandaş tüm bunları görmüyor sanıyorlar ama Yalovalı her şeyin farkında. Yapılan haksızlıkları, hukuksuzlukları görüyor. Belediyenin nasıl yönetilemediğinin halk çok iyi bilincinde.

Biz Yalova’nın kötülüğünü değil iyiliğini isteriz. Arkadaşların başarılı olmasını da Yalova’nın menfaati için isteriz. Ancak maalesef olmuyor. Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendiği için diğer düğmeleri de doğru iliklenemiyor.

Editör: TE Bilişim