İnce, yaptığı yazılı açıklamada, Görmez’in dün Yalova’da katıldığı bir cami açılışında, “Mimarlarımız, üniversitelerimiz, mimarlık fakülteleri, 80 sene camilere küstü. Cumhuriyet dönemi özgü bir cami mimarisi ihdas edemediler” sözlerini sarf ettiğini belirtti.

Cumhuriyet dönemine özgü cami mimarisinin oluşturulamaması konusunda Görmez’in doğru söylediğini anlatan İnce, şöyle devam etti:

“Ne var ki söylediklerinin doğru olması kendisini haklı çıkarmıyor. Çünkü bunun için gösterdiği neden ‘üniversitelerin camilere küsmesi’ doğru bir değerlendirme değildir. Cumhuriyet döneminde yapılmış hemen bütün camilerin mimari projeleri üniversitelerimizde yetişmiş mimarlar tarafından çizilmekte, inşaat işleri üniversitelerimizin mühendislerimiz tarafından yapılmaktadır. Sorun ‘Cami ve mescitleri ibadete açmak, yönetmek’ görevini üstlenmiş Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapısında, kadrosunda ve yıllardır bu kurumda oluşmuş olan bürokratik kültürdedir. Sayın Görmez, başında bulunduğun kurum, bugüne kadar altı ticarethane üstü Allah’ın evi yapılardan rahatsız olmuş mudur? Bunların yapılmasına karşı çıkmış mıdır? Bunların olmaması için yönlendirici çalışmalar yapmışlar mıdır? Sayın Görmez ve onun gibilerin derdinin bunlar olmadığını biliyoruz. Kendisinin derdi Cumhuriyet ve Cumhuriyetin değerleriyledir. Üniversitelerin görevi değildir estetik camiler yapmak, önce bunu talep edecek bir kültüre Diyanet İşleri Başkanlığı’nda egemen olması gerekir. Sayın Görmez, önce kendi kurumuna bakarsa sorunu da çözümü de görecektir. Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhuriyet’in en önemli kurumlarından biridir. O kuruma başkanlık edenler arasından Başbakan ve bakanlar çıkmıştır ama hiçbir zaman Sayın Görmez gibi siyasi alanın tartışmalarında taraf olacak iş ve icraatların peşinde olan biri çıkmamıştır.”

“Başbakan Erdoğan’ın ‘muhteşem camisi..”

“Bu kurumun da diğer kurumlarımız gibi bizzat başkanı tarafından gündelik tartışmaların içine çekilmesi hayırlı sonuçlar doğuracak bir gidiş
değildir” ifadesini kullanan İnce, “Sayın Görmez göreve geldiğinden bu yana ‘iktidar vaizi’ görüntüsü veren bir yaklaşım ve tavır içindedir” iddiasında bulundu.

“Sayın Görmez, Başbakan Erdoğan’ın ‘muhteşem camisi’ hakkında ne düşünmektedir? Bu cami için mimarlık fakültelerinden proje talep edelim diyebilmiş midir?” sorusunu yönelten İnce, “Bizim camilerimiz sadece ibadet edilen yer değildir, aynı zamanda İstiklal Marşı’nda Akif’in söylediği gibi ‘namahrem ellerin’ değemeyeceği, bağımsızlığımızın sembolleri yapılardır. Oysa şimdi, ticarethanelerin, siyasal yapılanmaların merkezi haline gelmektedir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Antalya’da katıldığı şehit cenazesinde, “Susturun bandoyu, millet tekbir söyleyecek”‘ dediğini belirten İnce, “Bakan’ın görevi bandoyu susturmak değil, terörü susturmaktır. Terörü susturmayanların şehit cenazesinde yaptığı bu çıkışlar, onları kurtarmaya yetmez” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim