“Yalova’ya kadın validen sonra kadın belediye başkanı yakışır”

Bir soru üzerine eski bakan Nimet Baş’ın AKP Yalova Belediye Başkanı adayı olması durumunda Baş’ı destekleyeceğini söyleyen Okuyan, “Nimet Baş (Çubukçu) bakanlık yapmış, 3 dönem milletvekilliği yapmış deneyimli bir isim. Yalova’ya kadın validen sonra kadın belediye başkanı da yakışır. Eğer AKP Nimet Baş’ı aday yaparsa bende Yaşar Okuyan olarak gelir oyumu veririm. Yalova’da eğer o olursa, bu dönemden sonra Yalova’ya çok şey kazandırır” diye konuştu.

“Ben aday değilim, haddimi bilirim”

Kendisinin önümüzdeki seçimlerde adaylık düşünmediğini de dile getiren Okuyan, “Aday filan değilim. Yalova halkının engin teveccühü ile muhatap olduk son seçimde. Biz haddimizi biliriz. PKK uzantısı aday bile benim iki mislim oy aldı. Ama Nimet Hanım olursa gelir desteklerim” dedi.  Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile AKP İl Başkanı Mustafa Pehlivan arasında yaşanan ‘yüzde kaç oy alırım’ polemiğine de değinen Okuyan, bu polemik tarzını ‘ucuz mahalle polemiği’ olarak niteleyerek, “O alır, bu almaz, bunlar ucuz mahalle polemiği. Eğer Nimet Hanım olursa, Koçal’ı zarf yapar, zarfın içine koyar, Sirkeci’den postaya verir” dedi.

“Seçimlere en hazır parti AKP”

Seçimlerle ilgili tahmini sorulan Okuyan, seçime 13 ay kala tahminde bulunmanın zor olacağını söyleyerek, AKP’nin ülke genelindeki büyük oy potansiyelinin, eğer Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili yasa tasarısı kanunlaşırsa daha da artacağı yorumunu yaptı. Okuyan, “29 tane büyükşehir belediyesi olacak. Eğer yeni yasa tasarısı kanunlaşırsa, AKP bir iki fire ile büyükşehirlerin tamamını alır. Eskişehir mesela, Yılmaz Büyükerşen çok taktir ettiğim başarılı bir isim. Ama bu kanun çıkarsa, tüm ilçeler, beldeler ve köylerle birlikte oy kullanılacak büyükşehir için. Eskişehir’de CHP’nin AKP karşısında durması zor bu durumda. Diğer büyükşehir adayları için de aynı şey geçerli. Ancak Türkiye’nin Suriye ile Allah korusun bir savaşa girmesi veya daha başka büyük bir olay, tüm bu rüzgarı tersine çevirir. Benim en büyük korkum terörün daha da elim olaylara sebebiyet vermesi” dedi. Seçimlerin Türkiye’de her zaman ilginç geçtiğini Özal dönemine atıfta bulunarak anlatan Okuyan, “1987’de Anavatan Partisi %36,7 oy aldı. 1,5 sene sonra 89’da ise bu oy bir anda %21,45’e düştü. Ve İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerin tamamı kaybedildi. Yerel seçimlere 13 ay var. Önceden yorum yapmak çok kolay değil. Yerel seçimlerde AKP silip süpürür demek büyük bir iddia. Şu an için seçime en hazırlıklı parti AKP. Bunu görmek lazım” dedi.

“Suriye politikası, kraldan çok kralcı”

Başbakan Erdoğan’ın Suriye konusundaki yaklaşımını sert bir dille eleştiren Okuyan, “AKP’nin Suriye politikası, kraldan fazla kralcılık yapan bir politika. Kral kim, ABD. Tayyip Erdoğan, Suriye konusuna ilgisiz kalıyor ABD’deki seçim sürecinden dolayı diye Obama’ya kızıyor. Sanki Suriye bize babamızdan miras kaldı. Şimdi ‘Esed’ diye ifade ettiği Esad’la 2 sene önce kankilerdi. Ne değişti” diye konuştu.

“Paşaya bak, valiye bak”

Afyon’daki mühimmat deposu patlaması sonrasında 25 askerin şehit olmasının ardından Afyon Valisi’nin ve Genelkurmay Başkanı’nın tavrını eleştiren Okuyan, “Afyon valisinde hiç utanma sıkılma yok. Valilerimiz resmi sıfatlı bir ziyaret olduğu zaman konuklara bir şey verilmesi  gelenektir. Bana da aşağı yukarı 670 civarında plaket ve şilt verildi. Bu rutin bir ziyarette verilir, hatıra olarak. Adam gelmiş cenazeler daha ortada, analar babalar feryat içinde, böyle bir seremoni olur mu? Bir de o fotoğrafları valiliğin sitesinde yayınlıyorsun. O Genelkurmay başkanı da bunu kabul ediyor. Paşaya bak, valiye bak. Afyon Valisi’nin yaptığı densizlik, bilgisizlik, cahillik. Makamının sorumluluğunu taşıyamamak. Ama O Genelkurmay Başkanı olacak paşa, bunları alarak makamının o makamın ciddi sorumluluk anlayışından uzak olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

“Kentsel dönüşüm çok ciddi bir çalışma, yapılması lazım”

Hükümetin afete ilişkin alanlarla ilgili kentsel dönüşüm yasası ve uygulamalarına dair bir soruyu yanıtlayan Okuyan, “Bu çok kolay bir şey değil, imkan meselesidir. Türkiye deprem gerçeği ile karşı karşıya olan bir ülke. Ama 57.hükümet yani bizim olduğumuz dönem de dahil, hükümetler çok ciddiye alarak işler yapmış değiller. Kentsel dönüşüm adı altında yapılan işlerin bir kısmında rant var. Yalova için söylemiyorum, özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde yeni alanların açılmasıyla ilgili rantlar var. Ama işin temelinde de bu çok ciddi bir çalışmadır, yapılması lazım” dedi.

Okuyan, 1999 depremi sonrasında Kaytazdere Belediye Başkanının bir binaya ruhsat vermemesi yüzünden sokak ortasında öldürüldüğünü anımsatarak, “Kamyonların arkasında yazılar görürsünüz, ‘Allah’a emanet’ diye. Niye, 30 tonluk kamyona seriyorsun 60 tonluk yükü, ondan sonra da ‘Allah korusun’. Böyle bir şey var mı? Yüzlerce örneği var bunun ülkemizde. Bizim insanımızın da böyle enteresan bir şeyi var. Bu tip davranışlara çok fazla rastlanıyor. Böyle bir millete de, Türk milleti deniyor. Gecikmişte olsa, bu tip yapıların elden geçirilmesi lazım” diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim