Hidayet Türkoğlu’nun başkanlığını yaptığı Türkiye Basketbol Federasyonu(TBF) koronavirüs(COVİD-19) salgını kapsamında liglerin ertelenmesinin ardından müsabaka Talimatı'nda değişiklik yaparak tamamlanamamış sezonlarla ilgili kararın nasıl alınacağının yöntemini belirledi.

Liglerinde küme düşme potasında olan takımları yakından ilgilendiren talimat değişikliğinde TBF, “Müsabakaların tamamının veya bir kısmının taraflardan kaynaklanmayan zorunlu nedenler yüzünden ileri veya belirsiz bir tarihe ertelenmesi durumunda, önceden ilan edilen sezon bitiş tarihi veya lig fikstürü bitiş tarihinin aşılmasına rağmen zorunlu nedenin ortadan kalkmaması halinde, yeniden ertelenmesi gelecek sezon müsabakaları yanında kulüplerin yeni sezon müsabaka, hazırlık ve kamp dönemi gibi lig ve kupa faaliyetlerinin olumsuz etkileneceğinin anlaşılması halinde TBF Yönetim Kurulu, o sezondan kalan müsabakaların oynanmamasına ve ligin mevcut hali ile tesciline karar verebilir. Bu durumda TBF Yönetim Kurulu bu karar ile, lig liderinin şampiyon ilan edilmesine veya lig lideri şampiyon ilan edilmeden ligin tesciline, mevcut duruma göre küme düşecek veya yükselecek takımların belirlenmesine karar verebilir. Böyle bir karar verildiği anda, a) Aynı ligde takımların oynanmış müsabaka sayısı eşit ise aralarındaki sıralama, lig statüsü, mevzuat ve Oyun Kurallarında belirtilen esaslara göre belirlenir. b) Aynı ligde takımların oynanmış müsabaka sayısı eşit değil ise, aralarındaki sıralama takımların galibiyet sayılarının oynadıkları müsabaka sayısına bölünmesiyle elde edilecek oran dikkate alınarak belirlenir. Galibiyet ve müsabaka sayısı oranını eşit olan takımlar, attıkları sayının yedikleri sayıya bölünmesiyle elde edilecek oran dikkate alınarak belirlenir” denildi.

“Düşme hattındaki 5 takım Tahkim'e gitti”

Basketbol Süper Ligi’nden iki, Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nden bir, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nden ise iki takım TBF'nin "zorunlu nedenler yüzünden" liglerin bitirilmesiyle ilgili talimat değişikliğine Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu nezdinde itiraz etti.

Arel Üniversitesi Büyükçekmece, Sigortam.net İTÜ, Canik Belediyesi, Yalova VİP ve Urla Belediyesi kulüpleri, talimata eklenen maddede mücbir nedenler yüzünden sonlandırılamayan liglerde TBF'ye "ligden düşürme" yetkisini veren maddenin sezon başladıktan sonra uygulanamayacağını belirtti.

İtiraz dilekçelerinde "Türkiye Basketbol Federasyonu’nun 28.04.2020 tarihli Müsabaka Talimatında Değişiklik Yapılmasına Dair Talimatın geçmişe dönük bir şekilde 2019-2020 sezonuna uygulanması halinde Anayasanın 2. maddesi ile hukukun temel ilkelerine aykırı olacağı" iddia edildi.

Editör: TE Bilişim