Yalova VİP Gençlik’in Sportif Direktörü ve başantrenörü Caner Yıllar, geçen sezon başında kulüp ile anlaştığı zamandan itibaren yürütülen üç yıllık projeyi anlattı.
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nde mücadele veren Yalova VİP’in önümüzdeki sezon Süper Lig’e yükselme hedefine sahip olacağını ifade eden Yıllar, geçen sene ve bu sezon için daha çok altyapı ve oyuncu gelişimine ağırlık verdiklerini dile getirdi. Yıllar, 2016-2017 normal sezonu sonunda Yalova VIP Gençlik’in play-off sıralamasında olmasını istediğini de sözlerine ekledi. 
“Genç ve Tecrübeli Oyuncuların Birlikteliği ile Güzel Bir Takım Kimyası Yakalamayı Hedefledik”
Yalova VİP Gençlik’in Sportif Direktörü ve başantrenörü Caner Yıllar,” Biz üç yıllık bir proje ile yolumuza geçtiğimiz sezon başladık. Başkanımız Murat Yapıcı ile beraber geçen sezon play off amacı taşıyan bir takım kurmak niyeti ile bazı şeylerin temelini attık. Üçüncü senemizde ise Süper Lig’e yükselmeyi hedeflemeyi planladık. Şu anda projemizin ikinci sezonuna başladık ve bir buçuk aylık bir hazırlık dönemini geride bıraktık. Sınırlı bir bütçemiz var, bu sınırlı bütçe ile sağlam bir takım kurmaya çalıştık. Otuz yıldır kadın basketbol takımı çalıştırıyorum ve genellikle eski oyuncularımın tecrübelerinden faydalanmayı tercih ederim. Bu sezon da her pozisyona bir deneyimli oyuncu almayı ve onların destekçisi olarak da geleceği parlak, hedefi olan genç oyuncular yerleştirmeyi uygun bulduk. Bu şekilde genç ve tecrübeli oyuncuların birlikteliği ile güzel bir takım kimyası yakalamayı hedefledik. Amaç sert ve değişken savunmanın yanında akılcı ve agresif bir hücum ortaya koyabilmek. Şu etapta bunu gerçekleştirmeye çalışma aşamasındayız. Zaman zaman başarılı oluyoruz, zaman zaman da sürekliliği yakalayamadığımız için sıkıntı çekiyoruz” dedi.
“Sezon Boyunca Her Hafta, Her Oyuncumuza İhtiyacımız Olacak”
 Yıllar,”  Bu sezon TKBL’nin yeni statüsü ile 38 tane normal sezon maçı yapacağız. Hafta sonları yanında hafta içleri, yani Çarşamba günleri de maçların olduğu zamanlar olacak. Geniş kadro rotasyonu kullanmaktan başka şansımız yok, lig sezonu boyunca her hafta her oyuncumuza ihtiyacımız olacak. Rakiplerimizin hepsi yatırımlar yaptılar, şu anda TKBL inanılmaz kaliteli bir lig. Küme düşecek, play off oynayacak ya da lige çıkacak takımların kestirilmesi mümkün değil. Biz de sezonu en az hatayı yaparak tamamlayıp play off sıralaması içinde yer almak istiyoruz. Sezon boyunca aynı konsantrasyonu korumak çok zor, doğru. Ancak her maçı final havasında oynarsak bunu başarabileceğimize inanıyorum. Her hafta, o sezonun en önemli maçını oynadığımız bilinci ile hareket edeceğiz. Tabii ki. Oyuncular nasıl olgunlaşıyorsa antrenörler de olgunlaşıyor. Otuz yıllık basketbol maceramda gerek altyapıda, gerek A takım seviyesinde yirmi altı Türkiye Şampiyonluğu ve bir kez de Dünya Liseler Şampiyonluğu elde ettim. Beş kez şampiyon olarak Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’ne takım çıkarttım, hatta bir tane de erkek takımını Türkiye Basketbol Ligi’ne... Kadınlar Süper Ligi’nde iki kez Türkiye Kupası Finali, iki kez Cumhurbaşkanlığı Kupası Finali, bir kez Play Off Finali oynadım. Normal sezonu iki defa Türkiye üçüncüsü, 2 kez de Türkiye dördüncüsü olarak bitirdim. Tüm bu yıllar geçerken aynı kalmak mümkün olmaz, mutlaka değişirsin. Şöyle de bir şey var ki şu anda zor bir psikoloji yaşıyorum; şampiyon olmak, lige çıkmak amacı taşımayan bir takım çalıştırdığım için… Daha önce de söylediğim gibi, Yalova VIP Gençlik’in geçen sezon da bu sezon da şampiyonluk hedefi yok. Bu hedef olmayınca da insan ne yapıyor, altyapıya, oyuncu yetiştirmeye daha çok önem vermeye başlıyor. Daha sabırlı olmayı öğreniyorsun. Önümüzdeki sene hedefimiz büyüyecek” şeklinde konuştu.
“Çok Huzurlu Bir Ortamda Çalışıyoruz”
Deneyimli koç,” Başkanımız gelecek yıl iyi bir yatırımla lige çıkmak için bir takım kuracağımızın sözünü, ilk anlaştığımız zaman vermişti. Birlikteliğimizin ikinci senesinde, şu ana dek verilen her söz yerine getirildi, her şey yolunda gidiyor… Kulüplerimizdeki genel sorun nedir, oyuncuların alacaklarını alamamaları, antrenörlerin huzurlu bir ortamda çalışamamaları… Biz, çok huzurlu bir ortamda çalışıyoruz. Kulüp bize her türlü imkânı sağlıyor. Çok önemli bir konu da var, İstanbul’da çalışıyor olmamız. Sadece maçlarımızı oynamak için Yalova’ya gidiyoruz, İstanbul takımıyız aslında. Yalova’ya maçtan bir gün önce gidip, maçın ardından yine İstanbul’a dönüyoruz. İstanbul’da üniversitede okuyan öğrencileri takımımızda oynatabiliyoruz. İstanbul’da yaşayan ve ev düzenini bozmak istemeyen oyuncuların bizi tercih ettiği de oldu. Ben şu etapta takımın içinde ve kulüp bazında herkesin huzurlu olduğuna inanıyorum.   Ben kadın basketboluyla alakamı sadece sahada tutamıyorum çünkü zaten eşim Banu da basketbolcu. Takımımızın da oyun kurucusu… Kadınlarla iletişimde olmak daha fazla hassasiyet ister, o sebeple biraz daha zor olduğunu söyleyebilirim. Kadınlar erkeklere göre daha duygusallar ama işlerine de daha çok sahip çıkarlar… Daha yüksek konsantrasyon ve ciddiyetle çalışırlar. Tabii, gelebilir haklısın. Esas mesele, deneyimlisi olsun genç oyuncusu olsun bütün sporcuları sezon boyu sahada sorumluluk almak adına hazır tutmak. Oyuncuları hazır tutma işini de ancak onlara forma şansı vererek yapabilirsiniz. Oynamadıkça düşerler, sorumluluk almaları gerektiği zaman bocalarlar. Ne kadar tecrübeli de olsalar moralleri bozulur. Antrenör sezon devam ederken verilen süreleri çok iyi ayarlamalıdır, o zaman geniş rotasyon risk olmaktan çıkar. Ayrıca şunu da ekleyeyim, ben takımımdaki oyuncuların hiçbirinin bir diğerini aratacağını düşünmüyorum, ekibimizi buna dikkat ederek kurduk” diyerek açıklamalarına devam etti.
“Federasyon Kupası Maçları Takımlar İçin Bulunmaz Nimet”
Federasyon kupasının önemine değinen Yıllar,” Bence Federasyon Kupası maçları takımlar için bulunmaz nimet. Biz Yalova’da bir turnuva düzenlemiştik ve üç tane hazırlık maçı yapmıştık. Hazırlık maçının havası farklı, resmi maçın havası farklıdır doğal olarak. Asıl lige hazırlık Edremit’te oldu. Bunun yanında önemli kitlelere hitap eden bir organizasyondu. Neticede bütün takımlar oradaydı; şehirdeki basketbolseverler, farklı şehirlerden gelen sporcu ve antrenör yakınları, menajerler ve basın ciddi bir ilgi gösterdi Federasyon Kupası maçlarına. Olayın bir de maddi boyutu var, sağolsun Türkiye Basketbol Federasyonu kulüplere ciddi desteklerde bulunuyor. Federasyon Kupası maçlarının İddaa’ya girmesi de bize belli bir gelir sağladı. Bu durum başka takımlar için önemli olmayabilir ama bizim gibi kısıtlı bütçeler ile idare etmeye çalışan kulüpler için azami önem taşıyor… Her şeyden önemlisi de Edremit’te bütün takımlar birbirini seyretme şansı buldu” diyerek sözlerine nokta koydu. 

Editör: TE Bilişim