Bu hafta sizlerle tarihi konuları ele almak istedim.Toplum olarak tarihi konulara çok yakından ilgileniyor görünüyoruz.Tarihe karşı bir merak uyandı.Ama okumayı pek sevdiğimiz söylene-mez.Ayrıca toplum olarak komik tarafımız da var.Tarih yazmaya çok meraklıyız.Örneğin,Milli takımımız Macaristan’ı yener,gazetelerde bir başlık görürsünüz;’’Tarih yazdık’’ diye.

  Tarihi konuları okumak için tarihi sevmek gerekiyor.Bu konuda İlber Ortaylı hocamıza tarihi sevdiren adam desek yanlış olmaz.Hatta geçenlerde bir söyleyişinde bakın ne demiş;’’Bir meraksızlık var.İnsanlar maziye ilgisiz.Maziye ilgisiz insan olur mu?Hayvandan en büyük farkımız maziye ilgi duyacaksınız.Doğru maziye bu anlamda merakımız var.Bu çok kolay tatmin edilen bir merak.Bu toplumdaki tarihe merak Afrika kabilesindeki insanınkinden fazla değil.Soru sormak,bir şeyin künküne inmek,somut delil aramak gibi merakımız yok.Bu çok az insana mahsus bir özellik Türkiye’de.Böyle bir serzenişte bulunmuş.

  Tarih yazmak kolay mıdır diye sorsak;kolay olmadığını söyleyebiliriz.Tarih başlı başına bir bilimdir aslında.Bir çaba ve uğraş sonucunda meydana gelir.

 Tarih bilimi veya sanatı tür olarak tarih biçiminde ifade edilebilecek nitelikteki geçmişi araştırma işi her şeyden önce bir insan faaliyetidir.Buna bağlı olarak tarz ,üslup zevk söz konusu olmuştur.Tarihi yazan tarihçinin meşrebi geçmişte hangi unsurların çıkacağını belirle-miştir.

  Tarihi konular;coğrafyadan,bilimden,sanattan,dinden ve ekonomiden beslenerek günümüze kadar gelmiştir.’’Tarih yazan yapana sadık kalmazsa tarih bambaşka bir içerik kazanır’’ diyen büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk olayı ne kadar güzel vurgulamıştır.

  Tarih geçmişle hesaplaşıp,günümüzle yüzleşmeyi sağladığını akıldan çıkarmamak gerekir.O yüzden okullarımızda öğrencilerimize tarihi sevdirmek gerekiyor.Bu konuda öğretmenlerimi-ze,idarecilerimize büyük görevler düşmektedir.Ailelerde bu süreci destekleyen adımlar atarsa tarih o zaman tarih olacağına inancımla yazımı noktalıyorum.

  Haftaya başka konularda buluşmak dileğiyle esen kalın…