‘Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin Kullanımı’ projesiyle, kiraz, soğan ve şakayık gibi farklı bahçe bitkileri türlerinde yeni çeşit evresinde biyoteknolojik uygulamalar gerçekleştirilerek, tarımsal kalkınma ve yüksek rekabet gücü sağlanması hedefleniyor.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) 2011 Arge-Kagm programı çerçevesinde karşılıksız hibeyle yürütülen çalışmalarda elde edilen başarının,  Türkiye’de Yalova’nın bahçe bitkilerindeki liderliğini de pekiştireceği belirtiliyor.

Bahçe Bitkilerinde Biyoteknoloji Kullanılacak

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından 2011 yılında kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik teklif çağrısı usulüyle çıkılan Araştırma Geliştirme ve Yenilikçilik Mali Destek Programı (2011 YILI ARGE-KAGM) kapsamında “Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin Kullanımı” başlıklı projesi ile karşılıksız mali destek almaya hak kazanan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, proje uygulamasını tamamlamak üzere. Proje, Türkiye’de Yalova’nın bahçe bitkilerindeki liderliğini de pekiştiriyor.

Biyoteknoloji ile ıslahta süre kısaltılacak ve maliyet düşürülecek

Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin Kullanımı projesiyle, tarımsal kalkınma ve yüksek rekabet gücü oluşturabilmek amacıyla, kiraz, soğan ve şakayık gibi farklı bahçe bitkileri türlerinde yeni çeşit evresinde biyoteknolojik uygulamaları sürdürülebilir şekilde kullanmak amaçlanıyor. Proje kapsamında tarımda biyoteknoloji ile özellikle ıslahta süre kısaltma ve maliyeti düşürmek hedefleniyor.Bitki ıslahı ve ıslahta marköre dayalı seleksiyon ile süre kısaltmaya yönelik AR-GE yapan araştırmacılar projenin ana hedef grubudur. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, tohum üretimi yapan kuruluşlar, fidan üreticisi kuruluşlar, süs bitkileri üreticisi kuruluşlar, doku kültürü ile üretim yapan kuruluşları projenin hedef grupları arasında yer alıyor.

Biyoteknoloji Laboratuarında faaliyetler sürüyor

Biyoteknoloji konusundaki Enstitü çalışmalarıyla ilgili bilgi veren MARKA yetkilileri, “Düzenlenen seminer ve eğitimlerle bahçe bitkileri ıslahında biyoteknolojik uygulamalar konusunda farkındalık oluştu ve tecrübe paylaşımı yapıldı. Teknik gezilerle bilgi alış verişinde bulunularak uluslararası karşılıklı çalışma olanakları araştırıldı. Proje kapsamında Biyoteknoloji Laboratuarının alt yapısı geliştirildi ve yeni cihazlarla Biyoteknoloji Laboratuarının araştırma kapasitesi güçlendi. Projenin tamamlanması ile ileri tarımsal uygulamalar konusunda Enstitüde çalışan araştırmacı sayısı 3’ten 6’ya çıktı. Uygulaması devam eden projenin tamamlanması ile moleküler işaretleyiciler ile çalışılan tür sayısı 1’den 4’e çıkacak” dedi.


Editör: TE Bilişim