Termal Oteli!’nin 1936 yılı teknik şartlarına uygun olarak yapıldığı, ancak zamanla kaplıca sularının oluşturduğu korozyon sebebiyle otelde önemli hasarlar,  kolon ve kirişlerde çatlaklar oluştuğu, onarılsa bile yapının günümüz şartlarına tam uygun hale getirilemeyeceği, mevcut yapının yıkılarak yenisinin yapılmasının daha uygun olacağı anlaşılmaktadır.

Ayrıca, Turizm Bankası Gn.Md. Cafer Canlı ile Gn. Md. Yrd. Murat Özgeç’ in özellikle belirterek altını imzaladıkları (YAPININ MUHAFAZA MECBURİYETİ OLMADIĞI)  ifadesi herhalde çok çarpıcı ve anlamlıdır.

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mükerrem Taşçıoğlu’nun Termal Oteli ile ilgili anlattıkları ise şöyledir:

“ Bu otelin zaman içinde fonksiyonunu kayıp ettiği, bugünün modern otelcilik anlayışı ile bağdaşmayacak bir görünüme, bir hüviyete kavuştuğu için artık hizmet dışı bırakılmasının yanında, alt katındaki kükürtlü suların tesiri ile betonarme demirlerinin korozyona uğramış olması, bir tehlike arz etmesi ve bu konuda alınmış bir rapor sonucuna göre de binanın yıkılması ve yerine yenisinin yapılması öneriliyordu. Bu kara bir kısım kimseler:

‘Atatürk’ün hatırasıdır’ diye büyük iddialarda ortaya atılmak suretiyle,’Aman ha dokunmayın’ dediler. Hadise o kadar geniş boyutlara ulaştı ki, ‘Bunun saçakları o devrin mimari özelliğinin bir simgesidir’ şeklinde bizi adeta bilimsel yollarla bir takım tarihi değerler vesair sebeplerle ‘Bu binaya dokunmayın’ der hale soktular. Tabii siz dışarıdan fark etmiyorsunuz, ama bizim Kültür Bakanlığımızın derdi budur. Çareyi Sayın Cumhurbaşkanımızı da alıp buraya getirip, bu işi neticelendirmekte bulduk.”

Cumhurbaşkanı Sayın Kenan Evren, 31 Temmuz 1984 günü Termal tesislerine geldi. Önce Atatürk Köşkü’nü gezdi. Termal Oteli’ne indi. Her katı ayrı ayrı inceledi. Raporlarına baktı. Söylenenleri dinledi. Otel’in balkonuna çıktı:

“ Bu binanın mimari özelliği nedir? Selçuklular’ dan mı , yoksa Osmanlılar’ dan mı kaldı ? Raporlar ortada... Haklısınız, yıkın burayı “ dedi.

Sonuçta, kısa süre sonra, Termal Oteli yıkıldı.

Otelin yeri uzun yıllar boş kaldı, otomobil parkı olarak kullanıldı.

Yalova Termal Tesisleri, 2000 yılında Sağlık Bakanlığı’na geçince, Termal Oteli’nin yapımı tekrar gündeme geldi. Yeni yapılacak otelin plan ve projesi, Ankara Gazi Üniversitesi tarafından hazırlandı. Yerine günün koşullarına uygun yeni bir otel yapıldı.

(AÇIKLAMA:  Yalova’ da Atatürk döneminde yapılan Termal Oteli’ nin neden ve nasıl yıkıldığı, Sayın Faruk Kırtay’ın 1999 yılında yayınladığı “Araplar Bizim Eve Ne Zaman Gelecek” adlı kitabında son derece ayrıntılı olarak anlatılıyor. Ben de 2003 yılında yazdığım “Atatürk’ ün Kenti Yalova” adını verdiğim kitapta ondan yararlandım. Konuya ilgi duyanların bu iki kitabı mutlaka okumalarını öneririm.)