Yaşamımın son 25 yılı yoğun çevre çalışmalarının içinde geçti.

Özellikle son 10 yıl tam ortasında yer aldım. Dünyanın en önemli  çevre aktivistlerinden olduğu  bilinen Toprak Dede  Hayrettin Karaca ile bir arada olmanın avantajını yakaladım. Ana konumuz  hep ağaçlandırma olmuştur.

Zaman zaman birlikte çeşitli seviyedeki sınıflara giderek ağaçlandırma konusunda  bilgilendirmeler yaptık. Konuyu Hayrettin Karaca’nın içine anılarını katarak anlatması çocukların ve gençlerin çok hoşuna giderdi. Hayrettin Karaca’daki anlatım heyecanı da görmeğe değerdi.

Ağacın her türlüsünü severdi. Gider gövdesine sarılır adeta onunla konuşurdu. Ancak meşe ağaçlarına karşı ilgisi bir başkaydı. Fedakar ve cefakar meşe ağacının Anadolu’nun kurtarıcısı olacağını söylerdi.TRT Yalova Muhabiri olarak Karaca Arboretum’da kendisiyle  röportaj yapmaya gittiğimde bahçedeki kamelyanın altında  beklerken bir sigara yakmıştım. Bana çok kızmış git sigaranı içeride için benim ağaçlarımın havasını kirletemezsin diyerek azarlamıştı. Sonra dost olduk. Günler geceler boyu sohbet etme imkanımız oldu. Tabiiki artık sigara içmiyorum.

Artık onu rahmetle anıyoruz. 70 yaşında kurduğu TEMA Vakfı’nın bugün 900.000’i aşan gönüllüsü var. Eminim son yangınlarla her vatandaşın kalbi kavruluyor. Tema gönüllülerinin ise daha da derin bir acı çektiklerini düşünüyorum. 

Tema’ya yapılacak fidan bağışları şimdi çok daha fazla önem kazandı.

tema.org.tr internet adresine girerek bağışlar hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. İnternet üzerinden fidan başına 10 TL göndererek  kolayca bağış yapabiliyor ve adresinize sertifika gönderiliyor.

Birçok tanıdığım kişi  özellikle geleceğimiz olan  torunları için bağış yapıyorlar. 

Artık düğün davetiyelerinizi de doğaya katkısı olması amacıyla TEMA’ya yaptırabiliyorsunuz.

Son yaşadığımız orman yangınlarından sonra TEMA kendi sitesinden aşağıdaki bildiriyi yayınladı. Bilinmesinde yarar var.

TEMA’dan

“Kamuoyuna Açıklama

01.08.2021 Pazar

Anayasamızın 169 ve 168’inci maddeleri gereği ormanlar, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, “devlet ormanı” olarak adlandırılır. Ülkemizdeki ormanlık alanların %99’u devlet ormanı statüsündedir. Bu alanların yetki ve sorumluluğu Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. Yanan orman alanları da Anayasa'nın 169. maddesi gereğince başka amaçla kullanılamaz ve bu alanların Orman Genel Müdürlüğü tarafından yeniden orman haline getirilmesi zorunludur.

Ağaçlandırma faaliyetleri, Anayasa hükümleri doğrultusunda 6831 sayılı Orman Kanunu (1956) ve 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu (1995) hükümlerine göre yapılır. Orman hukuku sistemi gereği, ağaçlandırma faaliyetleri Orman Genel Müdürlüğü yetkisinde olup, onun denetim ve kontrolündedir. Özel mülkiyetteki sahalarda oluşan ormanların denetiminde dahi aynı sistem geçerlidir. Ağaçlandırma bir devlet sorumluluğu olup, TEMA Vakfı ile benzer diğer kuruluşlar veya kişiler, bağış ve yardımlarıyla buna destek olmaktadır.

Sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağış ve yardımların yönetilmesi, mutlaka hukuki denetimi sağlanmış sözleşmeler ile yapılır. TEMA Vakfı’na yapılan bağış ve yardımların sonuçları Vakfımız tarafından sonuna kadar izlenir. TEMA Vakfı, ağaçlandırma faaliyetine tahsisli bağış ve yardımların hedefine ulaşıp ulaşmadığını takip için ilgili kamu kuruluşunu izler ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşır. Bu izleme, bağış ve yardım toplama hukukunun gereğidir. TEMA Vakfı, yapmış olduğu tüm ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin detaylı bilgileri web sitesinde şeffaf olarak paylaşır (https://www.tema.org.tr/agaclandirma-sahalari).

TEMA Vakfı olarak yanan alanlar da dahil olmak üzere tüm ağaçlandırma çalışmalarımızı uzun yıllardır Orman Genel Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde yürütüyoruz. Bize yapılan her bir bağışın takipçisi olarak, bağışlar sayesinde oluşturduğumuz ağaçlandırma sahalarımızda 3 yıl boyunca sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde olacak şekilde kontrolünü gerçekleştiriyoruz.

Her yıl gerçekleştirdiğimiz kontroller sonucunda TEMA Vakfı bağışçılarının sahalarındaki başarı oranının (min %80 başarı hedefi vardır) tespitini yaparak bağışçılarımızı bilgilendiriyoruz. Her zaman olduğu gibi, yapılan her bir fidan bağışının toprakla buluşması adına konunun takipçisiyiz.

Sonuçları web sitemiz ve kurumsal sosyal medya hesaplarımızdan kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

TEMA Vakfı”