Tarih kitapları, Türkler’ in Anadolu’ya 1071’de Malazgirt savaşıyla girdiğini yazar. Şimdi konuyla ilgili bazı haberleri kısa kısa hatırlayalım:

Yeni kurulan Meclis Ahlat Komisyonu Başkanı’na göre ise Türkler, M.Ö. 650’lerde Ahlat’ ta dünyanın en büyük kentlerinden birini kurmuş. Komisyon başkanı MHP Bitlis Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın, “ Ahlat da nereden çıktı?” sorusuna yanıtı ise Türkler’ in Anadolu’ya giriş efsanesini yıkacak cinsten : “ Ahlat’ ın geçmişi M.Ö. 650 yıllarına kadar dayanıyor. Türkler’ in Anadolu’ya girişini Malazgirt olarak biliyoruz. Ama bundan yüzyıllar önce Anadolu’ya ilk gelen Türkler, Ahlat’ a yerleşmiş ve dünyanın ilk büyük kentlerinden birini kurmuş. 30 000 metrekare alanda, 5 metre yüksekliğindeki mezar taşlarında, Kayı dâhil Türk boylarına ait tarihi kayıtlar var.” (Milliyet, 19 Haziran 2001)

Ana Vatanımız Anadolu Çıktı

Hakkâri’de bulunan 3200 yıllık mezar taşları ana vatanımızın Anadolu olduğunu gösterdi. Hakkâri’de yapılan bir kazıda bulunan mezar taşları, Türkler ‘in ana vatanının “ Orta Asya değil, Anadolu olduğunu” ortaya çıkardı.  Prof. Dr. Veli Sevin önderliğinde yapılan kazıda, M.Ö. 1200 yıllarına ait BALBAL adı verilen Türkler ‘in kullandığı mezar taşları bulundu. Böylece, Türkler ‘in Orta Asya’dan dünyaya yayılışı inancı da büyük darbe yedi. Tarih kitaplarında Türkler ‘in Anadolu’ya geliş tarihi olarak 1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşı gösteriliyordu. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Türkler ‘in M.Ö. 1200’lü yıllarda bu bölgede yaşadıklarını kanıtlayan mezar taşlarını Prof. Dr. Veli Sevin’in önderliğindeki kazıda bulunduğu bilgisini verdi. Prof. Dr. Halaçoğlu, şunları söyledi:

“...Balballar, üzerinde Türk motifleri bulunan, Orta Asya Türk dünyasında sıkça rastlanan Göktürk öncesine ait mezar taşlarıdır. Anadolu’da ilk defa bu tür bir figüre rastlandı. Arkadaşlarımız Orta Asya’ya giderek Hakkâri’de çıkan balbalların oradakilerle karşılaştırmasını yaptılar.  Bunlar tamamen Türk figürlü mezar taşları... Buluntular, Türkler ’in M.Ö. 1200’lerde Hakkâri’de yaşadıklarını kanıtlıyor, bunun ikinci bir izah yolu yoktur. “ (Akşam, 7 Eylül 2002)

Arkeolojik Kazılar

18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin araştırması çok önemli bir gerçeği ortaya çıkardı; Türkler, Anadolu’ya M.Ö. 2 000 yılında geldiler. Hakkâri’de yapılan arkeolojik kazılarda bu konu ispatlandı. Bulunan 13 kabartma ve aile mezarı, yirmi milyon satışlı National Geographic dergisinin Ekim sayısına da konu oldu. Başta Ermeniler olmak üzere bazı etnik kimliklerin tekelinde olduğu iddia edilen Güneydoğu’nun öz Türk anayurtlarından biri olduğu böylece ispatlandı. Türkler ‘in Anadolu’ya 1071’de değil de, 3200 yıl önce geldiğinin belgelenmesi, dünya gündemine de oturdu. (Hürriyet, 10 Ekim 2002)

Türkler Anadolu’ da Vardı

Konya’ nın Çumra İlçesi’ ndeki Çatalhöyük’ te sürdürülen kazılarda Türkler’ in Anadolu’ ya gelişi olarak bilinen 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı’ ndan 7 bin yıl önce de Anadolu’ da olduklarına dair bulgular ele geçirildi. Geleneksel Türk kilim ve halı motifleriyle Çatalhöyük’ teki 9 bin yıllık duvar resimleri arasındaki büyük benzerlik ‘Türkler 9 bin yıl önce de Anadolu’ da vardı’ tartışması başlattı. (Akşam, 28 Temmuz 2003)

Anadolu’ da 3500 Yıllık Türk İzi

Pasinler’ de M.Ö. 1100- 1500 yıllarına ait, Orta Asya Türk eserlerinde kullanılan bıyık ve keçi sakal detaylarının yer aldığı insan başı heykelciği bulundu. “Orta Asya’da Türk Kültürünün Arkeolojik Kaynakları” (OTAK) adlı proje kapsamında Pasinler Ovası Bulamaç Deresi yakınındaki “Bulamaç I” höyüğünde Ortaçağ Urartu dönemi arasındaki kültürlere rastlanırken, “Bulamaç II” de ise OTAK’ ı ilgilendiren Son Tunç Çağı’ na ait surlar ve küpler ortaya çıktı. Arkeologları heyecanlandıran eser ise, yumurta büyüklüğündeki kahverengi heykel başı oldu. Heykel başının en önemli özelliği de göz, ağız, bıyık ve sakalında Asyatik öğeler taşıması, Türkçe konuşan kabilelerin M.Ö. 3000’ den itibaren Doğu Anadolu’ ya gelişlerine ilişkin arkeolojik belgeleri 10 yıllık çalışmayla gün ışığına çıkaracağı anlatan Yrd. Doç. Dr. A. Semih Güneri, şunları söyledi. “Ermenilerin yörede VI’ ncı yüzyıldan beri yaşadığı iddia ediliyor. Bulamaç Höyük kazılarında, Türkler’ in buralara 1000 yıl daha erken geldiğini kanıtlayan bulgular var.”(Milliyet, 20 Ağustos 2004)

(Devam edecek)