Bahardan yaza hızlı bir geçiş yaptığımız şu günlerde, Yalova’da sıcaklıklar hafta boyunca 24 ile 26 derece ile mevsim normallerinin 6-7 derece üzerinde olacak. Hafta boyunca güneş yüzünü bolca gösterecek.

Türkiye’nin önde gelen iklim uzmanlarından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İklim ve Toplum İçin Uluslararası Araştırma Enstitüsü'nün Raporu’na göre Karadeniz ve güney illeri dahil olmak üzere Anadolu'nun doğusu hariç, Türkiye'nin büyük bölümünde ve özellikle de batısında hava sıcaklıklarının yüzde 75 oranda mevsim normallerinin üzerinde geçeceğini söyledi.

Toplam 92 gün süren yaz aylarının en az 64 gününde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde geçeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Prof.Kadıoğlu, şunları söyledi: ''Bu tahminde sadece havayla ilişkili sıcaklıktan bahsediliyor. Bu değerlere ozon tabakasının delinmesinin etkileri dahil değil. Yeterince yeşil alan ve planlanmadan yoksun şehirlerde hava sıcaklığının kırsal alana göre 9 dereceye kadar daha yüksek olabildiğini de unutulmamalı.

Hesapta olmayan bir de nem var. Yani sıcak ve nemli havalarda ısıyla nemin bileşimi de kalp, solunum yolu hastalıklarını tetikleyerek kitlesel ölümlere sebep olabilir. Örneğin, Avrupa'da Ağustos 2003'te Fransa ve İspanya civarında sıcak hava dalgaları nedeniyle yaklaşık 35 bin kişi hayatını kaybetmiş ve 13 milyar avroluk ekonomik kayıp olmuştu. Böyle bir sıcaklıkta elektrik enerjisi tüketimi ve orman yangınları da artmakta. Orman ve anız yangınlarının neden olduğu duman, trafikteki araçların neden olduğu ozon ve partikül maddeler de durumu kötüleştirebilmekte. Özetle, konuyla ilgili acilen gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.''
Editör: TE Bilişim