Kazı sonrasında restore edilecek tarihi kale ilk günkü ihtişamıyla ziyaretçilerine kapılarını açacak. 9 asrı aşkın geçmişe sahip Çobankale’de, toprak altında kalan sur sistemi ve içyapılar 2018’den bu yana süren kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı sonrasında restore edilecek tarihi kale ilk günkü ihtişamıyla ziyaretçilerine kapılarını açacak.

‘Önümüzdeki yıl sur sistemi ortaya çıkacak’

Önümüzdeki yıldan itibaren tüm sur sistemini ortaya çıkaracaklarını söyleyen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Sonrasında da kale içinde çalışmalara devam edilecek. Kazı çalışmasının yanı sıra korumaya yönelik çalışmalar da yapıldı. Öncelikle tüm sur sisteminin restorasyon projelerini Koruma Kurulundan geçirildi. Sarnıcın projelerini ardından konservasyonunu de gerçekleştirildi. Şu anda şapel ve diğer kısımları, rölevenin de projeleri Koruma Kurulu aşamasında. Buradan çıkan küçük buluntular, yapılan restorasyon çalışmaları, çıkan mimari buluntuların hepsi kayıt altına alınıyor” dedi.

Ziyarete açılacak

Seçkin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak restorasyon çalışmasının ardından Çobankale’nin turizme kazandırılacağını sözlerine ekleyen Oral, “Burası bölgenin, Yalova’nın zaten tek ören yeri olarak ziyaretçilere açık hale gelecek, turizme açılacak. Daha sonraki süreçte iç kalede biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sur sistemi restore edildikten sonra buraya gelen turistler, ziyaretçiler aynı zamanda iç kaledeki kazı çalışmalarını da görebilir halde olacaklar. Çobankale yaşayan bir şehir, yaşayan bir kazı alanı olarak karşımıza çıkacak” dedi.

Editör: TE Bilişim