Tartışmasız liderimiz Atatürk’ün hayatında önemli yerlerden birini, Yalova işgal eder.

Atatürk ve Yalova hakkında tarihçi, araştırmacı yazar Ahmet Akyol yıllar süren araştırmasından sonra Atatürk ve Yalova kitabını yayınlayarak tarihe önemli bir not düştü.

Kitabının ikinci baskısının önsözünde yazar Akyol “….Atatürk rahatsızlanan bir tanıdığına ‘Zat-ı aliniz için Yalova faydalı olur. Eski bir Fransızca raporda okudum. Bu rapor, Yalova’dan bahsediyordu ve -Yalova beşeriyet (insanlık) için çok büyük bir nimettir-“ demektedir.

Atatürk Yalova’ya 17 kez günü birlik gelmiş aynı gün ayrılmış; 27 kez gelişinde ise toplam 313 gün 270 gece Yalova’da kalmıştır. 19 Ağustos 1929 ta ilk geldiği Yalova’dan son kez 1 Şubat 1938 tarihinde ayrılmıştır. Bu süre zarfında Yalova adeta ikinci bir başkent gibi çok önemli günler yaşamıştır.

Atatürk Yalova’nın geleceğini planlarken “Yalova geleceğin su şehri olacaktır” diyerek kaplıca sağlık turizmine dikkat çekmiş ve Termal’i ihya etmiştir. Üretime büyük önem vermiş kurduğu iki çiftlikle modern tarım yapılmasını sağlayarak ülke tarımına örnek olmuştur. Daha da özetlersek Yalova’yı turizm ve tarım kenti olarak tasarlamıştır.

Etrafımızdaki yoğun nüfuslu üç büyük sanayi kentinin arasında kalan Yalova’nın yaklaşık 20 milyon nüfusun ortasında tarımsal üretim ve turizm merkezinin ne denli önemli olduğunu 80 yıl önce bize anlatmıştır.

Şimdi Yalova’da neyi tartışıyoruz ki…..

Plan belli, hedef belli. Yapılacakları yıllar önce ulu önderimiz Atatürk güzel örneklerle bize göstermiş.

Yolun açık olsun Yalova….