Bir şehirde, bir bölgede sürdürülebilir bir yaşam için atık yönetimi çok önemlidir. Hele Yalova gibi nüfus yoğunluğu aşırı hızlı bir şekilde artan şehirde atıklara yer bulmak çok daha büyük önem kazanmaktadır.
Yalova’da katı atıklar; Altınova, Subaşı, Kaytazdere, Tavşanlı, Taşköprü, Çiftlikköy, Merkez,
Kadıköy, Termal, Koru, Çınarcık, Teşvikiye, Esenköy ve Armutlu belediyelerinin ve İl Özel
İdaresi’nin bir araya gelerek 2008 yılında oluşturduğu “Yalova Katı Atık Birliği(YAKAB)”
tarafından yönetilmektedir.
Yalova’da 2035 yılında oluşması beklenen katı atık miktarı, nüfus projeksiyonları kullanılarak
hesaplanmıştır. Yalova İli’nde (2017 verilerine göre)1 günde ortalama 238 ton, 1 yılda ise yaklaşık 86.870 ton katı atık üretilmektedir. Nüfusla doğru orantılı olarak ilerleyen atık miktarında, 2035 yılı için bir günde ortalama 740 ton olmak üzere yılda 268.275 ton katı atık üretilmesi öngörülmektedir. 
Bu rakamlara göre Denizçalı köyü yakınındaki eski taş ocaklarında oluşturulan katı atık depolama tesisi yetersiz kalmaktadır. 2035’e gelmeden daha nüfus artışına paralel olarak artan atık miktarı nedeniyle Denizçalı yakınındaki katı atık depolama alanının iki lotu doldu. Üçüncü lot açıldı orası doldurulmaya başlandı. 50 Binlik planlarda alternatif yer olarak Armutlu ormanları gösterilmektedir.  Bu ortaya çıkınca itirazlar  yükseldi. Ancak ortada bir de gerçek var. Bu çöpler nereye dökülecek?
Tek çare SIFIR ATIK projesini tam olarak uygulamak ve çöpleri geri dönüştürerek tüm ilin katı atıklarının tamamını ekonomiye kazandırmak. Sürdürülebilir bir Yalova ili olunabilmesi için buna mecburuz. Haydi işbaşına.
Yalova merkezi ele alalım en az 30 senedir çöpleri kaynağında ayırarak  toplamak için çalışılıp duruluyor. Bir arpa boyu boyu yol aldık. Şöyle ki;
Yalova Belediyesi 2020 Çalışma Raporunda “Mevcut araçlarımız ile çöpler Yalova İli Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (YAKAB) tarafından işletilen düzenli depolama sahasında 2020 yılı içerisinde toplam 53.316,92 kg evsel atık bertaraf edilmektedir” yazılmaktadır. Bu hesaba göre evlerden her türlü katı atık plastik poşetlerle toplanıp katı atık depolama alanına dökülmektedir.
Geri dönüşüm çalışmalarında ise sertifikalı firmalara ihale ile toplama işi yaptırılmaktadır. Kentin çeşitli noktalarına konmuş atık kutuları yada kafeslerinde yine Yalova Belediyesi 2020 Çalışma Raporunda verilen bilgiler ışığında 1.334.563,00  kg kağıt,  546.663,00 kg plastik, 1.071.140 kg cam, 7.700 kg atık yağ, 268.640 kg tıbbi atık, 292 kg pil, 107.164,29 m3 harfiyat toprağı, 6.408,77 m3 inşaat yıkıntı atığı toplandığı anlaşılmaktadır. Buradan çıkan sonuç şudur katı atıkta geri dönüşüm çalışmalarında çok gerilerdeyiz.
İl genelinde durum bu oranlardan pek farklı değil.
Sıvı Atıklar ise, Merkez, Termal ve Çiftlikköy ilçelerinde YASKİ, Çınarcık İlçesi’nde MAVİ-
DENİZ, Altınova İlçesi’nde TASK-KAB, Armutlu İlçesi’nde ise Armutlu Belediyesi tarafından
yönetilmektedir. Arıtılmış suları artık denize dökme zamanı çoktan geçti. Arıtılmış atık suları bir işlemden daha geçirerek park bahçelerimizi sulamalıyız, tarımda kullanmalıyız, sanayide kullanmalıyız. Buna suda geridönüşüm diyorlar. Sürdürülebilir  bir kent için bunları yapmazsak gelecek nesillere bırakacağımız fazla bir şey kalmayacak….
Haftaya yine sürdürülebilir  şehirler konusuna devam edeceğiz.
Hoşçakalın.