Yalova yıllardır üzerinde taşıdığı yaz turizmi örtüsünün üzerinden atarak yeni görünüm kazanmaya çalışıyor.

Özellikle yeni yapılan köprüde İstanbul’la Yalova arasındaki uzaklığı dakikalara çevirince İstanbul’da bunalan sanayi sektörü yükünün bir bölümünü köprüden öteye geçirerek yükü nü azaltmayı planlıyor

Yalova’daki il sanayi merkezi İMES OSB olarak başlanıyor.

Yalova İMES OSB hedefini 2023 olarak karar veriyor.

Bu yatırımın iş gücü de 10 bin kişi istihdam edilerek düşünülüyor.     

Yapılan açıklamalarda; yaklaşık 5 milyon metrekarelik alanda 300 sanayi kuruluşunun faaliyet göstereceği Yalova İMES OSB'de hedef 2023 yılında fabrikaların açılışını yapmak.

Bunları Yalova-İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir açıklıyor,

"Hedefimiz 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yılında yaklaşık 150 fabrikası açılmış, 10 binin üzerinde istihdamıyla Cumhuriyetimizin kuruluşunu selamlamak" diyerek bir o kadar iddialı ve daha önemlisi dev yatırımlardan söz ediyor.

Makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya yan sanayi, elektrik, elektronik eşya savunma araç ve gereçleri gibi yüksek katma değere sahip ürünler üretilmesi planlanan Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım hazırlıkları son hızla devam ediyor.

****

Bu kapsamda iş makineleri de sahada harıl harıl çalışıyor. Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret eden Yalova Valisi Muammer Erol da çalışmaları yakından izliyor.

Yatırımla ilgili bir başlıkta ‘Yeni nesil OSB’ olarak planlanması.

Yalova'da 5 milyon metrekare alan üzerine inşa edilecek "akıllı OSB"de 300 sanayi kuruluşunun faaliyet göstermesi düşünülüyor.

Yabancıların ilgisi giderek artıyor

Yabancı yatırımcıların da OSB'ye ilgi gösterdiğini ve bu konuda yoğun görüşmeler yaptıklarını söyleyen Özdemir, "Yabancılardan ilgi var. Alman ve Belçikalı yatırımcılarımızın ilgisi var. Özellikle son dönemde Çinli teknoloji üreten dev yatırımcılarımızın ilgisiyle karşı karşıyayız. Görüşme trafiğimiz devam ediyor. Dünya devi firmalar olmak üzere birçok firmayı aramıza katacağız. Şu an 186 üyemiz var. Bunun 96 tanesi 1. etap alanında yatırım yapma taahhüdünde bulundu" dedi.

****

Yatırırım istihdam gücü için sayıdan çok daha yüksek olacağını, 15 bin kişiye iş kapısı olacağını söyleyenler de var.

Toplam 15 bin istihdam öngördüklerini de belirten Özdemir, "15 bin istihdam öngörüyoruz ama bu gerçekten güvende kaldığımız bir rakam. Bu rakamlar 20 binleri de bulabilir. Kaba bir doğru orantıyla bile 15 bini yakalıyoruz. İlk etapta bu rakamların yarısı gerçekleşecek" diyerek sayıları daha yüksek tutuyor.

OSB'de binaların ise Anadolu mimarisiyle yapılacağını vurgulayan Özdemir, "OSB'mizi estetik ve hikayesi olan mimari dokusu olsun diye 'Bir zamanlar Anadolu' adında tip proje olarak yapacağız. Bittiğinde sanayinin soğuk yüzüyle değil, insanlar son derece estetik, fotoğraf kulüplerinin durak noktası haline gelmiş bir organize sanayi bölgesiyle karşılaşacak. Türkiye'nin 7 bölgesinde de mimari örnekler olacak. Bu proje de Türkiye'de bir ilk olacak" diyerek yatırımın bir gecekondu yatırım olamayacağına da dikkati çekiyor.

Ne diyelim kolay gelsin…

Bu yatırımı yalnızca Yalova için bir yatırım olarak düşünmeyelim, bölgemizde yeni bir sanayileşme planı da yaşama konuluyor.

Yalova’nın hedefi büyük, kolay gelsin.

Kalın sağlıcakla.