Orman ve Su İşleri Yalova Şubesi Müdürlüğü’nün web sitesinde yayınlanan 4 endemik tür arasında iki kaplumbağa, bir yılan ve bir de semender yer alıyor.

Tosbağa, benekli kaplumbağa, sarı yılan ve şeritli semender

Bilimsel adı Testudo Gracca olan tosbağa, Ommatotrion ophryticus olan Şeritli Semender, Elaphe quatourlineata olan Sarı Yılan, Emys orbicularis olan Benekli kaplumbağa, Yalova’nın endemik hayvan listesini oluşturuyor. Yalova’da endemik bitki ve hayvan türleriyle ilgili çalışmaları geçtiğimiz yıl Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gönül Kaynak ve Prof.Dr.İsmail H.Uğurtaş tarafından yapmıştı. Prof. Kaynak’ın endemik bitkilerle ilgili çalışmaları da aynı sitede yayınlanıyor.

Endemik Nedir?

Yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren (yaşam alanı belirli bir bölgeyle sınırlı) canlı tür ya da cinslerine endemik denir. Endemikler, iklim  değişmelerinde ve izolasyon koşullarında oluşur. Daha önce geniş alanlara yayılmış bir tür, iklim  değişimi sonucu, ekolojik özelliklerine uygun belli bir yere çekilerek yaşamını sürdürür. Örneğin, Kazdağı göknarı, yalnızca Kazdağı'nda görülür. Ülkemiz dünyadaki endemik bölgelerin en önemlileri arasında yer alıyor.

Editör: TE Bilişim