Yalova'nın önemli tabii güzelliklerinden birisi olan Esenköy'deki Çaldere Şelalesi her yıl yüzlerce turistin görmek için geldiği önemli bir yerdi. Özellikle İstanbul’dan pek çok grubun fotoğraf çekmek, kanyon yürüyüşü ya da piknik yapmak için geldiği Çaldere Şelalesi, beldenin içme suyu çalışmalarına feda edildi. Esenköy Belediyesi tarafından başlatılan beldeye ek içme suyu getirme çalışmaları esnasında patlatılan dinamitler yüzünden moloz yığınları altında kalıp tahrip olan şelalenin durumu çevrecilerin tepkisini çekiyor.

Esenköy’deki bu tabiat katliamı, Yalova Fotoğraf Amatörleri Derneği üyelerinin çekim yapmak için Çaldere Şelalesi’ne gitmeleri ile ortaya çıktı. Tabiat harikası şelalenin fotoğraflarını çekmek umuduyla Esenköy’e giden dernek üyeleri, karşılaştıkları manzara karşısında adeta şok geçirdi. Büyüleciyi şelalenin yerinde yeller esiyordu. Üç katlı dev şelale dinamtilerle havaya uçurulmuş, tonlarca kayanın altında yok olup gitmişti.

Büyük bir çevre katliamına şahit olan YAFOD üyeleri, Çaldere Şelalesi’nin güzel görüntüsü yerine bu korkunç tabloyu fotoğraflamak zorunda kaldı. YAFOD üyelerinin çektiği fotoğraflar, doğa katliamının etkilerinin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. Metrelerce uzunlukta ve yükseklikteki Çaldere Şelalesi ile çevresindeki seyir terasları, piknik alanları kayaların altında kaldı. YAFOD üyelerinin çektikleri fotoğraflar yürekleri burktu.

Sarp kaya blokları arasında yer alan Çaldere Şelalesi, sağ tarafındaki metrelerce yükseklikteki kaya blokunun dinamitle patlatılması üzerine tahrip oldu. Koca şelale molozların altında kaybolup gitti. Patlamanın etkisi ile çevreye saçılan kayalar ve meydana gelen heyelan yüzünden bölgenin yapısı değişti. Derenin yatağı kaydı. Yaz kış çok sayıda insanın gezdiği, piknik ya da kanyon yürüyüşü yaptığı Çaldere Şelalesi artık tarih oldu.

Yaz kış devamlı akan suyu ile Yalova’nın en güzel şelalelerinden biri olan Çaldere Şelalesi, birbirine bağlı üç küçük şelalenin birleşmesinden oluşuyordu. Oldukça yüksekten dökülen suları ve etrafındaki sarp kayalıkları ile mükemmel bir seyir güzelliğine sahipti. Şelalenin tam karşısında Yeşil-Mavi Yol Projesi kapsamında yaptırılan seyir terası ise şelaleye ayrı bir güzellik kattığı gibi şelalenin tam karşıdan görülebilmesini sağlıyordu.
Editör: TE Bilişim