Vali yardımcısı Abba konusmasın” Yetişkin bir insanın günde en az 30 dakika, genç bir insanın ise günde en az 1 saat fiziksel aktivitede bulunması gerekiyor. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı bir çalışmaya göre ülkemizde yaşayan bireylerin yaklaşık %70'i hareketsiz bir yaşam sürdürüyorlar. İşte bu konuda hareketli yaşama dikkat çekmek bu konuda duyarlılık ve farkındalık göstermek için buradayız" dedi.

Yürüyüş Kent Meydanından başlayarak Cumhuriyet Caddesi, İstanbul Caddesi, Yalı Caddesi ve Gazipaşa Caddesinde devam edip Deprem Anıtında sonlandı.

Öte yandan Halk Sağlığı müdürü Dr. İbrahim Dedecan günün önemi ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı .

Dedecan Yazılı basın açıklamasında şu ifadelere  yer verdi. “Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik)dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya genelindeki ölümlerin % 6'sı meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25' nin, diyabetin % 27' sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir.

Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık %2'si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetinin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin en temel stratejilerden birisidir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın 5 ( beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir.5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen " Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması" rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin % 71.9'unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir.

Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini arttırmak, yeterli ve dengeli besleneme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Programın % 30' u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Aktiviteler içerisinde toplumda fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla fiziksel aktivite ile ilgili özel günlerin kutlanması yer almaktadır.

Bu kapsamda 81 ilimizde 3-4 Ekim " Dünya Yürüyüş Günü"  haftası çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır. “ dedi.
Editör: TE Bilişim