Yalova Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Laçin mesajında engellilere yönelik yapılan yardımlarla ilgili de detayları paylaştı. Laçin mesajında şu sözlere yer verdi, “Otizm, tam adıyla Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir durumdur. Otizm durumu sosyal etkileşime ve iletişime zarar verir, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açar. En çok görülen belirtileri, göz teması kuramama, adı söylendiğinde tepkisiz kalma, iletişimde kayıtsızlık, konuşmada gecikme, cümle ve sözcük tekrarı, takıntılı davranışlar, yaş gurubuna uygun oyunlara katılmama gibi belirtilerdir. Bu bozukluğun oluşmasında genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de etkili olabileceği düşünülmektedir. Erken yaşta tanınır ve uygun şekilde yönlendirilirse, özel eğitim ile birlikte tedaviden olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Bu nedenle Otizmli bireylerin farkındalıklarını ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla özel eğitimlerle, sportif eğitimler ile desteklemeli, bağımsız bir birey olma yönünde hayata hazırlamalıyız. Bu bilincin oluşabilmesi amacıyla da özellikle de anne babaların ve tüm toplumun farkındalık düzeylerini artırmalı, tanıtıcı, bilgilendirici her türlü faaliyet ve etkinliklerle halkımızı bilinçlendirmeliyiz.

Yalova Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binamız, özellikle bu günün anlam ve önemine uygun olarak ‘Otizm’e mavi ışık yak” kampanyası doğrultusunda, mavi ışık ile aydınlatılmakta, Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımlarıyla birlikte Otizm konulu toplantılar ve çevrim içi etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Amacımız halkımızın bu konudaki duyarlılığını ve farkındalığını artırarak toplumsal bilinç kazandırmaktır.

Ayrıca ilimizde, Otizm Spektrum Bozukluğu olan 95 bireyimizi de kapsayacak şekilde toplamda 1675 engellimiz için, ailelerine Evde Bakım Hizmeti karşılığı kişi başı 1657,86 TL ücret ödemektedir. Toplamda her ay 2.776.915 liralık bir ödeme gerçekleştirilmektedir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da Devletimiz, tüm engellilerimizin yanındadır”

Editör: TE Bilişim