Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Yalova Belediyesi’nin organize ettiği etkinlik, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında yapıldı. Kent Meydanı’nda bir araya gelen 40 kadar bisikletçi, Yalova Belediyesi’nin organik ulaşım için devreye soktuğu bisiklet yollarını da kullanarak, TOKİ konutlarına pedal çevirdi. Yaklaşık 5 km’lik tur, yeniden kent meydanına dönülmesiyle son buldu.

Bisikletçilerin hareketlilik ve ulaşımda değişim konusunda dünya ile aynı anda farkındalık yaratmak için yaptığı bu etkinliğe Yalova Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, Bisiklet Severler Derneği İl Temsilciliği, Perşembe Akşamı Bisikletçileri PAB Yalova Grubu da destek verdi. Tur, Kent Meydanı, Cumhuriyet Caddesi, Fatih Caddesi, Stadyum Caddesi güzergahında gerçekleştirildi. Sürdürülebilir bir yaşam ve kent ortamı için pedal çeviren bisikletçiler Yalovalılardan da alkışlarla destek gördü.

Tura katılan PAB Yalova Grubu Kurucusu Özlem Akyüz Bayrı, “Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin durdurulması ve kazalara engel olmak için otomobilsiz bir yaşamı savunuyoruz. Yapılacak olan turla, dünya üzerindeki yüzlerce şehirde, binlerce kişinin sahip oldukları otomobilleri kullanmayarak, otomobilsiz bir yaşamın mümkün olabileceğini bir günlüğüne de olsa vurgulanması amaçlanıyor” diye konuştu.

Otomobilsiz Kent Günü tüm dünyada kutlanıyor

Dünya Otomobilsiz Kent Günü, bazı Avrupa ülkelerinde ise ‘Arabasız Gün’ etkinlikleri şenlik haline getirilerek kutlanıyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de renkli görüntülere sahne olan etkinlikler için 160 kilometrelik alan motorlu araçlara kapatılarak tüm yolların yaya ve bisiklet geçişine açıldı. Böylece başkentliler arabasız sokakları doldurdu.Vatandaşlar tek başına, aileleri ya da gruplar halinde Brüksel sokaklarının boşalmasından yararlanırken, her yaştan vatandaşın caddelerde bisikletlerle dolaşıyor.

Kentin birçok büyük park yerinde otomobil park alanları gibi yerler başkentlilere bedava hizmet verirken, Brüksel Belediyesi de geziler, oyunlar, spor, müzik, sergi, sanat etkinlikleri düzenliyor. Bunlardan biri de, Cinquentenaire Parkı’ndan başlayan ve Beursschouwburg’da sonuçlanan bisikletli gezi etkinliği oldu. Brüksel Toplu Taşıma Şirketi (STIB) güne özel olarak yolcularını ücretsiz taşırken, polis ekipleri kentin işlek caddelerinde hız sınırını aşan veya izinsiz trafiğe çıkan arabalara cezai işlem uygulamak üzere görev yapıyor.

160 kilometrelik alanın araç trafiğine kapatıldığı başkentte, araçların ancak özel izinle ve geçerli nedenlerle şehir trafiğine çıkmasına müsaade ediliyor. Bunun dışında sadece toplu taşıma araçları, ambulanslar ve itfaiyelere saatte 30 km’yi geçmemek üzere kent merkezinde hareket etme izni veriliyor. Etkinliklerin gelecekte ülkemizde de benzer şekilde kutlanması olası.

Editör: TE Bilişim