Fotoğraf tutkusuna Yalova’nın bilinmeyen bitki türlerinin araştırılmasını da ekleyen Yalova Fototrek Doğa Kâşifleri Grubu (FDK), nesli tükenme tehdidi altında olduğu sanılan bir bitki türü tespit etti. Hafta sonu Termal ormanlarında yaptıkları keşif gezisi sırasında rastladıkları ve fotoğrafladıkları son derece ilginç görünümlü bitkinin ne olduğunu araştırdıklarında Aristolochia olduğunu tespit ettiklerini ifade eden FDK Grubu Sosyal İlişkiler Sorumlusu Yasemin Koç, “Termal Yatakkaya mevkiinde yüzlerce, belki de binlerce kök Aristolochia ile karşılaştık. Bir hafta önce de arkadaşlarımız aynı bitkiyi Kurtköy ormanlarında fotoğraflamışlardı. Yaptığımız araştırmalarda bu bitkinin Türkiye’de sadece Samsun’da yetiştiği ve orada da sadece 60-70 kök kaldığı bilgisine ulaştık. Eğer bu bilgiler doğruysa Yalova’daki varlığı çok önem taşıyor olmalı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim görevlilerinin ifadelerine göre endemik tür sayılan Aristolochiaların Türkiye’de var olduğu ilk 1962 yılında tespit edilmiş. Sadece Samsun’da gizli tutulan dar bir bölgede oldukları için yok olma tehdidi altında oldukları sanılıyormuş. Bizim bu keşfimiz Aristolochiaların neslinin korunmasına fayda sağlayabilir” dedi.

Bir yandan Yalova ormanlarının güzel yerlerini bir yandan da bu ormanlarda yetişen bitkileri ve hayvanları fotoğraflamaya çalıştıklarını belirten FDK yöneticilerinden İbrahim Çelen, “Grubumuzu kurup keşiflere başlayalı çok kısa bir süre olmasına rağmen, Yalova’da varlığı bilinmeyen ya da çok az sayıda kişinin bildiği türlerin fotoğraflanmasını ve böylece belgelenmesini sağladık. Yaptığımız araştırmalarda Yalova’daki pek çok türün Türkiye Bitki Veri Tabanı’nda (TÜBİVES) kayıtlı olmadığını üzülerek gördük. Yalova sonradan il olduğu için pek çok tür İstanbul adına kaydolunmuş. TÜBİVES’teki hiçbir bitki türünde Yalova’nın adı geçmiyor. Oysa biz aralarında çok önemli endemik (sadece o bölgede yetişen) olmak üzere yüzden fazla çiçek türünün Yalova ormanlarında mevcut olduğunu tespit ettik. Daha şimdiden 6 değişik orkide türünün Yalova’da mevcut olduğunu belgeledik. Keşiflerimize başlayalı 5 ay gibi kısa bir süre oldu. Henüz çok kısıtlı bir bölgeyi taradık. İnanıyoruz ki daha pek çok keşfe imza atacağız” şeklinde konuştu.
Kasım 2012’de Samsun’daki araştırmalar hakkında açıklamalar yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Hasan Korkmaz ile Doç. Dr. Yasemin Özdemir, sadece Samsun’da yetiştiği sanıldığı için Aristolochia Samsunensis adı verilen bitkinin yerini herkesten sır gibi sakladıklarını ifade etmişlerdi.

Korkmaz, “Aristolochia Samsunensis lokal bir endemik tür. Bu özelliklere sahip bitki türlerinin yetiştiği bölgeyi kesinlikle araştırmalarımız içinde bildirmiyoruz. Çünkü nesli tehlike altında bulunan böyle türleri birer doğal hazine olarak kabul edip bazı özelliklerini saklamamız lazım. Yoksa birçok bitki türünde olduğu gibi bu bitki türünün de yurt dışına kaçırılması söz konusu” diyerek bu bitkiye verdikleri önemi dile getirmişti.

Editör: TE Bilişim