4 Eylül Dünya Spastik Engelliler Günü’nde Spastik Çocuklar ve Erişkinler Dernekleri Cerebral Palsy Federasyonu Yalova’da yaptığı açıklamada, dünya genelinde yayılan “1 Dakikada Dünyamı Değiştir” adlı proje için herkesten destek beklediklerini kaydederek, cerebral engellilerin toplumla içiçe, eşit bir yurttaşlık hakkına sahip olması için çaba sarfetmenin bir insanlık görevi olduğu vurgulandı.   

4 Eylül Dünya Spastik Engelliler Günü

Toplantıya Federasyon Başkanı Rifat Emekçi’nin yanı sıra, Akhisar Aksek Spastik Çocuklar Derneği başkanı ve federasyon başkan yardımcısı Halil Hatip, genel sekreter Murat Arslanhan, Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve federasyon mali sekreteri Lale Dondurmacı, federasyon yönetim kurulu üyesi ve Sinop Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Berrin Gürleyen, Soma Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Cihan Yavuz, Kocaeli Çağdaş Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Danacı, Denizli Umut Çocukları Derneği Başkanı Nesrin Akbeyik, Bergama Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Sabri Yalgın da katıldı.

“Türkiye’de 850 bin spastik engelli var”

Yapılan açıklamada, 4 Eylül 2012’nin Dünya Cerebral Palsy Günü olduğu belirtilerek, günün temasının “1 Dakikada Dünyamı Değiştir” kampanyası olduğu vurgulandı. Federasyon Başkanı Rifat Emekçi, “Dünyada Cerebral Palsy ile yaşayan 17 milyon insan var. 350 milyon insan ise cerebral palsy sendromlu bir çocuk veya yetişkinle yakın ilişki içinde. Ülkemizde de toplam 8,5 milyon özürlünün yaklaşık %10’unu spastik bireyler oluşturmaktadır.

Cerebral palsy, bebek ve çocuk beyninde oluşan bir hasara bağlı kalıcı duruş, hareket ve denge kusuru olarak tanımlanmaktadır. Beyindeki zedelenme ilerleyici değildir, ancak çocuğun yürüme, denge kurma ve hareketlerindeki güçlük zamanla artabilmektedir. Bununla birlikte, beyin ve beyinciğin sağlam kalmış alanlarında eğitim ve rehabilitasyon uygulanarak bu alanlara işlevsellik kazandırılabilmektedir. Yani, halk arasında ‘spastik çocuk’ olarak bilinen cerebral palsy’li çocukların, doğru bakım, tedavi ve eğitimle yaşamlarını diğer bireyler ile birlikte, toplumla içiçe bir şekilde ‘eşit ve onurlu’ bireyler olarak sürdürmeleri mümkündür” diye konuştu.

“1 Dakikada Dünyamız Değişsin’e ulaşan öneriler Paris’te ilan edilecek”

Emekçi, 2005 yılında cerebral palsy’lilerin sorunlarına eğilmek için kurulan federasyonun, Amerika ve Avustralya’da başlatılarak tüm dünyaya hızla yayılan “World CP Day” (Dünya Cerebral Palsy Günü) farkındalık kampanyasına Türkiye’de öncülük ederek, yaygınlaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Emekçi, “CP’liler için üretilen fikir ve öneriler, 4 Eylül 2012’den itibaren eylül sonuna kadar CP’li bir insanın hayatında fark yaratmak için sadece 1 dakikasını ayıran herkes tarafından okunup oylanacak, en çok oyu alan öneriler ise, ay sonunda Paris’te düzenlenecek uluslar arası CP panelinde ilan edilecek. Ortaya çıkabilecek binlerce yaratıcı proje ve öneri CP’li bireylerin hayatlarında fark yaratacaktır” dedi.

“Engellilik bir insan hakları mücadelesidir”

Engelli kimliğinin oluşumunda STK’lara önemli görev düştüğünün belirtildiği açıklamada, bu mücadelede sokaktaki vatandaştan en tepedeki Cumhurbaşkanına kadar herkese ve her kurumda büyük görev ve sorumluluk düştüğü ifade edilerek, “Eşit yurttaşlık mücadelemizde cerebral palsy’li bireylerin dünyalarında fark yaratabilmek için engelli bireyin insan hakları mücadelesine yönelik sivil toplum mücadelemize desteğinizi bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki, engellilik bir insan hakları meselesidir. Haydi destek ver, 1 dakikada dünyamız değişsin” denildi. 
Editör: TE Bilişim