Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Uğur Tezcan’a özel açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yurtman, ‘gazete talimatı’ polemiğinden, okullardaki süt projesine, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki engellilere yönelik çalışmalardan, öğretmen yolluklarına kadar çeşitli konularda görüşlerini ve yapılan faaliyetleri aktardı.


“GAZETE OLAYINI KEŞKE BANA SORSALARDI”

 

CHP Grup Başkanvekili ve Milletvekili Muharrem İnce’nin, Uygulama Oteli’ne alınacak gazetelerin kendisinin talimatıyla belirlendiğine yönelik sözlerine üzüldüğünü söyleyen Yurtman, “Bu olay ben Yalova’daki görevime yeni başladığımda oldu. Yaklaşık 3 ay kadar önce ilk geldiğimde henüz yerleşmediğim için Uygulama Oteli’nde kalmaya başlamıştım. Oraya gelen gazetelerle ilgili olarak bir konuşmamız oldu. Şu şu gazeteler de olsa iyi olur şeklinde. Ancak bu bir talimat şeklinde ya da diğer gazetelerin alınmaması şeklinde değildi. Öyle bir talimatımız olmaz. Belki sayın vekil hatalı bilgilendirilmiş olabilir. Keşke bir sorup bilgi alsalardı, bu açıdan kırgınım” diye konuştu.

 

“AKP ZİYARETİNDE BASIN YOKTU”

 

AKP’ye yaptığı ziyarette ise parti tarafından yazılan bültende hatalı ifadelere yer verildiğini dile getiren Yurtman, “Bu göreve yeni başlayan bir il başkanına ziyaretten ibaretti. Orada basından davet edilen kimse de yoktu. Partinin basın işlerine bakan arkadaşın görevine yeni başlamış olması nedeniyle bir acemiliğinden kaynaklanan yanlış ifadeler bu duruma yol açtı diye düşünüyorum. Böyle ziyaretlerde hangi ifadelerin kullanılacağı çok önemli. Böyle bir durum oldu ama her şey de bir hayır vardır. İnşallah bundan sonra oradaki basın sorumlusu arkadaşımız da daha dikkatli olur” diye konuştu. Yurtman, “Biz birçok faaliyetlere gidiyoruz. Tüm il müdürlüklerinin faaliyetleri valilik iznine tabidir” dedi.

 

ÖĞRETMENLERİN YOLLUK PROBLEMİ

 

Yalova’ya ilk geldiğinde küçük ve az sorunlu bir kentte işlerin daha kolay yürüyeceğini düşündüğünü ve bunu da ifade ettiğini belirten Yurtman, ancak pek çok sorunun var olduğunu gördüğünü söyledi. Yurtman, öğretmenlerin yolluk probleminden yakındı. Merkezden yakın ilçelere atanan öğretmenlerin yolluk ücretini almasının haksızlık olduğunu düşündüğünü söyleyen Yurtman, “İstanbul’da Tuzla’dan Avcılar’a giden öğretmenin yolluk alması tabidir. Ama burada örnek veriyorum merkezden Çiftlikköy’e ya da Samanlı’ya giden öğretmenler arasında hafta sonları da dahil uzun süre yolluk almış olanlar var. Mahkeme kararı ile hafta sonları okula gitmedikleri halde almış olduğu haksız yolluğu iade edenler var. Benim şahsi görüşüm burada yasadan kaynaklanan bir boşluğun olumsuz anlamda kullanılması söz konusu. Belli bir kilometre tahdidi getirilebilir. Zaten bu konuyla ilgili bakanlığa da bilgi verdik. Yalova gibi mesafelerin çok yakın olduğu bir şehirde bununla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Armutlu gibi uzak ilçelere merkezden gidiliyor olsa anlayacağım ama 10 dakikalık yol için böyle devletin parasının harcanmasına içim elvermiyor” dedi.

 

 

“KADEMELİ SİSTEM NETLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

 

Yalova’da okulların 4+4+4 eğitim sistemine adapte olması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yurtman; “İlkokullarda birinci ve ikinci kademe öğrencilerin aynı okulda mı yoksa farklı okullarda mı eğitim göreceği, eğer okullar ayrılacaksa eğer bu geçiş bir kerede mi yoksa kademeli olarak mı yapılacağı üzerinde çalışmalarımız devam ediliyor. Merkezdeki okullar birbirlerine yakın olduklarından ilk ve ikinci kademe öğrencilerin ayrılması kolay fakat köy okullarında mesela Sugören’de böyle bir imkan yok; böyle okullarda ikinci kademe sabahçı olarak, ilk kademe öğleci olarak düzenlenilmesi düşünülüyor. Birinci ve ikinci kademe olara ayrılacak okullarda ise, geçişler konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ya bu okulları ayırdık diyeceğiz ve belirlenen şekilde iki okullun birinci ve ikinci kademesi yer değiştirecek, yada kademeli olarak geçiş sağlanacak yani; ikinci kademe olarak belirlenen okullar 5. sınıfa kadar öğrenci almayacak ve kademeli olarak bünyesinde bulunan 1.-2.-3. ve 4. sınıf öğrencilerini azaltacak ve geçiş 4 yılda tamamlanacak. Fakat bu konuda bir netlik yok. Velilerin de taleplerini bakanlığa ilettik, onlardan da yazı geldi, okulların birbirine yakınlıkları ile ilgili belirlemeleri yapın diye. Mesela 7.sınıf öğrencisi burada mı kalacak, yoksa Saffet Çam’a mı gidecek? Belirsizlik var. Sabah-öğle olarak da ayrılabilir. Öğrenciler ve aileler biraz sorun yaşayabilir ama bu sağlanacak” dedi.

  

“SÜTLE İLGİLİ YALOVA’DA PROBLEM OLMADI”

 

Yurtman, “Sütle ilgili olarak Yalova’da bir problem olmadı. Biz çocuklardan form aldık, istemiyorum diyenlere dağıtılmadı. O yüzden sıkıntı olmadı. Bir çocuğumuzun problemi oldu, onda da ailesi çok istemiş süt içmesini. Zaten evde de içmiyormuş. Okulda içince midesi bulanmış hassasiyeti olduğundan. Bu manada sıkıntı yaşamadık. Bir kısım aile ise dilekçe verdi ama sonra baktılar ki sıkıntı yok devam ettiler” dedi.

 

“ÖZÜRLÜ KAMPUSU KURULACAK”

 

Yurtman, “Benim için en önemli mesele özürlüler meselesidir. Anneler gününde 345 özürlü ailesini Valimizin de katılımıyla Grand Aydoğan Otel’de ağırladık. Yalova merkezdeki İbn-i Sina Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) zorunlu olarak açılmış ihtiyaca cevap vermeyen bir yer. Biz şimdi GOP İlköğretim Okulu’nun yukarısındaki bir girişimde bulunuyoruz. Bu bir ‘Özürlü Kampusu’ projesi. İçinde yüzme havuzu, rehberlik merkezi, otistik çocukların uğraşması için tarım alanları vb bulunan, GOP Mahallesi’nde 30 bin metrekare açık arazide, 12 bin 766 metrekarelik alan ayrılmış durumda. Geniş bir arazi, Milli Piyango Rehabilitasyon Merkezi’nin tam karşı tepesinde yer alıyor. Yalova’da engelli sayısı yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ildeki engelli sayımız 2.684. Bunlardan 1.739 kişinin incelemesi yapılmış. 151’i özel eğitim okullarına devam özürlülerimiz, 160 özürlümüz ise okula devam etmeyi bekleyen özürlümüz mevcut” diye konuştu.

 

“ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ İHALEYE ÇIKACAK”

 

Yurtman, Anadolu Öğretmen Lisesi’nin yakında ihaleye çıkacağını kaydederek, “Samanlı’da belirlenen yerde Toki tarafından binası yapılacak. İçinde spor salonu da olacak olan güzel bir okul binası kazandırılacak. Toki’deki boş alanda daha önce ihalesi yapılan okulun yüklenici firma tarafından inşaat çalışmalarına başlanmadığı için ihalesi iptal edilmişti. Önümüzdeki günlerde orası için yeniden ihaleye çıkılacak. Orada da bir ilköğretim okulu yapılacak” diye bilgi verdi.