Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a hareket etmeden önce, 15 Mayıs 1919 günü, Sultan Vahdettin’i ziyaret etmişti. Bir görüşe göre, yapılan bu veda ziyaretinden sonra, Mustafa Kemal Paşa’ya devlet hazinesinden yüklü bir para verilmiştir. Yine bu görüşe göre, Kurtuluş Savaşı’nda Sultan Vahdettin’in ve Osmanlı Hükümeti’nin gizli bir eli bulunmaktadır.

Oysa devletin arşivi, Osmanlı arşivi araştırmacılara açıktır. Yüklü bir paranın verildiğine dair mutlaka bir belge, tutanak veya yazı olması gerekirken, herhangi bir belgeye rastlanamamıştır.Sadece, Sultan Vahdettin’in böyle bir para verdiğine dair iddia vardır, o kadar...

Mustafa Kemal Paşa’nın, hareketinden birkaç gün önce, (Heyetteki kişilerin hazırlıklarını yapmak ve uzun süre Anadolu’da kalacak personelin ailelerinin ihtiyaçlarını gidermek için) ödenek istediğini biliyoruz.

Heyete verilen parayı görmeden önce, iki örneği kısaca hatırlayalım:

Damat Ferit Paşa, 10 Haziran 1920’de, Paris’e barış görüşmeleri için giderken, yanındakilerle birlikte kendisine 70 000 lira verilmişti.

Şehzade Abdurrahim başkanlığındaki Öğüt Kurulu, ulusal direnişi bastırmak için Anadolu’ya geçerken 3 milyon lira ödenek almıştı.

Oysa Meclisi Vükela tutanaklarında, Mustafa Kemal Paşa’ya verilen para sadece 1 000 liradır. 18 kişilik ekipte bulunanların maaşları 114, 538 kuruştur. Buna, 1 Haziran’dan itibaren 57, 269 kuruş zam yapılmıştır.

Mustafa Kemal Paşa’nın ordudan ve görevinden istifa ettiği tarih ise 8 Temmuz 1919’dur. Bundan sonra, Mustafa Kemal Paşa ve yanındakiler gerçekten çok büyük para sıkıntısı çekmişlerdir.  Rauf Orbay, bu para sıkıntısının olacağını daha İstanbul’da iken bildiği için, Anadolu’ya geçip Mustafa Kemal Paşa’nın yanına gelirken, Karakol Teşkilatı’ndan Nazmi Bey’in verdiği 5 000 lirayı getirmiş; Erzurum’dan Sivas’a gidilirken de para sıkıntısı Binbaşı Süleyman Bey’in verdiği 900 lira ile çözülmüştü.

Otomobillerinin benzini ve lâstiği Sivas Amerikan Okulu’ ndan sağlanmış, Sivas  Bankası Müdürü’nden 1000 lira borç alınmıştı.

Hacıbektaş Şeyhi Cemalettin Efendi’nin büyük yardımlarına rağmen aynı sıkıntı Ankara’da da yaşanmış, Müftü Rıfat Efendi’nin halktan topladığı 800 lira ile bu sıkıntılar bir nebze giderilebilmişti.

Görüldüğü gibi, Sultan Vahdettin’in, Mustafa Kemal Paşa’ya Anadolu’ya geçerken bol miktarda para verdiği konusu, doğruluğu ispatlanamayan bir iddiadan, Sultan Vahdettin’e,Kurtuluş Savaşı’nda rolü olduğuna dair bir paye vermekten başka bir şey değildir. Kaldı ki, Sultan Vahdettin de, yurt dışında bulunduğu dönemde, çok şey söylemiş ama hiçbir zaman Mustafa Kemal Paşa’ya bu göreve giderken özel bir para verdiğini söylememiştir.

Mustafa Kemal Paşa, 15 Mayıs 1919 günü, Sultan Vahdettin’in yanından ayrıldıktan sonra, veda için Genelkurmay Başkanlığı’na gitti. Burada, göreve yeni atanan Cevat Paşa ile görevini teslim eden Fevzi Paşa ile karşılaştılar. Onlara görevi hakkında bilgi verdikten sonra ayrıldı.

16 Mayıs 1919 günü, hareketinden önce, Yıldız’da, Hamidiye Camii’ndeki Cuma selâmlığından sonra Sultan Vahdettin’i son kez ziyaret etti. Buradan Şişli’ye giderek annesi ve kızkardeşi ile vedalaştı. Akşamüzeri, karargâh arkadaşlarıyla birlikte, Hakkı Durusu kaptanın yönetimindeki Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareket etti.