Bu hafta değerli okuyucularıma zeka ve zekanın yaşamımızdaki önemini ele alarak bize kazandırdığı şeyler hakkında yazı yazmak istedim.

Teknolojinin hızla geliştiği ve uzaktan eğitimin giderek yaşamımızın olmazsa olması olduğu bir süreci hep beraber yaşıyoruz.İş görüşmeleri ve bireysel diyaloglar bile zoom dan yapılır hale geldi.İnsanoğlu her şeye çabuk uyum sağlayan bir canlı olarak bunu içselleştirmeye başladı.Beraberinde sosyal mesafe,hiyjen,maske artık beyinimize adeta yer etti.

İşte zeka yine burda devreye girerek dünyada çabuk adepte olan varlığın yine insanoğlu olduğunu söyleyebiliriz.Bilişsel becerilerimizi geliştirmek ve zinde tutmak için zihinsel egzersizler yapmalıyız.Nasıl bir sporla uğraşmak beden sağlığımıza olumlu yansıyorsa zihinsel çalışmalarda beynimizin gelişmesine bir o kadar katkı verecektir.

Düşünmek,merak etmek,soru sormak,araştırmak,yeni şeyler öğrenmek vazgeçilmeyecek alışkanlıklarımız olmalıdır.Bu süreçleri destekleyen zeka oyunları;sebep-sonuç ilişkisi,ilişkiler arasında bağlantı kurmak,farklı çözüm yolları,,kendini sınama gibi hem öğreten hem de eğlendiren bir rehber niteliğindedir.

Zeka oyunları öğrencilerimizin zihinsel gelişimini destekleyerek karşılaştıkları sorunlar hakkında çözüm yollları sağlama var olan sorunları farklı yöntemlerle çözme alışkanlıkları sağlar.

Bu konuda TAZOF,Türkiye Zeka vakfı gibi kuruluşlar Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokollerle öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi bilgilendirerek bu aşamada çok yol almış kurumlardır.Hatta kendimde Mersin Hizmetiçi Eğitime katıldığımda TAZOF yetkilileri Adnan Boyacı Hocamızın nezaretinde bizlere eğitici eğitmenliği vererek gerek kağıt oyunları gerekse kutu oyunlarına birçok Akıl ve Zeka oyunları eğitimi aldık.İnanın o kadar çok oyun var ki anlatamam.Yarışma oyunları 10 taneyi geçmezken diğer oyunlar oldukça fazla.

Bu kadar oyun varki bizim tescillenmiş Mangala dışında tanınırlığı olan bir oyun yok.Hanoi külleri diye bir oyun var ki rahiplerin oynadığı günümüze kazandırılmış bir oyun.Bu oyun matematikte öz alt küme sayısının bulunmasıyla doğrudan ilişkili bir oyun.Pentoga gibi savaş taktiği tarzında bir Amerikan oyunu v.b birçok oyunlarda  mevcut.

Önümüzdeki aylarda TAZOF yetkilisi Bahar Sapan Hocamız federasyon bünyesinde bir eğitim verecek öğretmenlerimize.32 tane kutu oyunun yer aldığı bu oyunlar siz değerli öğretmenle-rimizin katılmasını arzu ederim.Aldıkları belge ile bu işin gönüllü üyeleri olarak bir çocuğumuza dokunarak onları mutlu edeceklerdir.

Bu kutu veya kağıt kalem oyunları evde kaliteli zaman geçirmek isteyen velilerimiz için bulunmaz bir nimet.Hele ki evde olduğumuz bu ortamda adeta bir can simidimiz olacaktır.

Yazımı burada noktalarken kendimizi her daim canlı tutarak sağlıklı günler dilerim…