Yalova İnfaz ve Cezaevi Savcısı Önder Kemal Sekucu, öğrencilere savcılık ve cumhuriyet savcılığı mesleğini anlattı. Savcı Sekucu, “Savcı, suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ve yürütmek, mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan, yargı erki içinde yer alan ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununa tabi olan devlet görevlisidir.

Savcıların sorumluluğu ülkelere göre değişiklikler göstermekle birlikte, çoğu ülkede polis soruşturmasından temyiz aşamasına kadar olan yargılama sürecini Onwin kapsar. Ayrıca birçok ülkede hukuk davalarında devleti savcılar temsil eder. Savcılığın tarihteki ilk örneklerine Roma hukukunda rastlanmakla birlikte, çağdaş savcılık kurumunun biçimlenmesi yargısal suçlama ve karar verme işlevlerinin birbirinden ayrıldığı 18. yüzyıla rastlar.

Ayrıca devletin kolluk kuvvetlerinin de (zabıta, polis vs.) emir-komuta savcılık kurumu, Osmanlı Devleti’nde ilk kez 1879′da Mehakimi Nizamiye Teşkilatı Kanunu’yla oluşturuldu. Cumhuriyet dönemindeki yasal düzenlemelerde savcıların yetki ve görevleri yeniden belirlendi. Savcının görevleri; Ağır cezalık suçlar ile kanunda kamu davası açılması gerektiği belirtilen konularda şikâyetçi olsun veya olmasın hazırlık soruşturmasını yapar, kamu davası açar, – Kanıt toplar ve sanığı sorguya çeker, -Ölüm olaylarında cesetlerin adli muayenesini yaptırır, – İddianame hazırlar ve yargı kararlarını yerine getirir, – Suçtan zarar gören kişilerin ve toplumun haklarını savunur, – Medeni hukuku ilgilendiren, kanundan doğan bazı davaları açar.”dedi.

 

Editör: TE Bilişim