Mehmet Atışan  en büyük sıkıntısı ise bu mesleği dünya ya duyurmuşken kendisine çırak bulamaması. Kimlere gitmemişki  yaptığı el sanatları bakanlar başbakanlar krallar kraliçeler herkesten sparis almış bu konuda. Yaptığı sanatın en büyük özelliği ise kişiye özeltasarım olması. Aynından başka bir yerde bulamazsınız. Çünkü her boynuzun verdiği renk  farklı olduğunu söyleyem Mehmet Atışan kapılarını Yalova Gazetesine açarak yaptığı meslekten bahsetti.

Atışan “Unutulmaya yüz tutmuş ürünlerin bir kısmını biz yeniden faaliyete geçirdik. Kuzey kafkasyada boynuz işlemesi halen devam ediyor  örnek vereek olursak kadehlik huni olarak kılıç ve kama sapları olarak kımız içmek için sürahiler bilezik , tarak olarakenvayi çeşidi var.  Gümüş mercan ve turkuvaz katma olayını ben daha önceki pırlanta işlenmemden dolayı boynuz takı tasarımı ile birleştirerek daha estatik görünüm kattık.

Takı takıyım demeye başladı. Kendi doğal görünümü ile beraber boynuzun bir özelliğide bu parmak izi ten kokusu gibi kişiye özel  tek takı örnekleri. Çünkü cenabı allah insanı nasıl tek yarattı ise parmak izi ten kokusundan hayvanatıda aynı şekilde yaratmış aynı boynuzun aynı dokusunu başka bir boynuzda bulmamız mümkün değil. Kişiye özel dünya üzerindeki tek takı örnekleri bunlar.yörük tipi dediğimiz yaylım yapan doğada otlayan hayvanların boynuzlarının dokularında sekiz tane renk bulabiliyoruz faka besi hayvanında bukadar doku yok bu güzellik yok. Besi olaylarında hayvanlar altı aylık iken kesime gittiği için boynuz bulmaktada zorlanıyoruz. Birde bize dişi hayvanın boynuzu lazım erkek hayvanın boynuzunun iç kısmında  kemiksel doku fazladır boynuz kısmı azdır kavga gürültü yaptıkları için fakat dişi hayvan muhlis olduğu için kavga gürültüsü olmadığından boynuz kısmı kalın içindeki kemiksel dokusu azdır bizim tercih ettiğimizde kalın olan dokulardır.

Mezbahaneden temin ettiğimiz boynuzlar etsel ve kemiksel dokulardan ayrıldıktan sonra sülferik asitli suda kaynatılarak ilk önce koku olayını ortadan kaldırıyoruz, bizim hiçbir ürünümüzde koku olayı yoktur. İkinci işlemimiz belki hayvanda  mantar hastalığı yadainsana geçecek başka bir rahatsızlık olurmu diyerek Dinamobet dezenfekte işlemi yapıyoruz. Sonra sekiz ay çatı arasında kuruması gerekiyor ondan sonra kesilecek düzeltilecek hangi form için çalışabilecek isek na göre ayırıyoruz her boynuzu her takıya uygulayamıyoruz. Onun için bazı boynuzları kolye türü broş türü tek parça çıkarabilecek işlerde kullanıyoruz ince olan kısımları işimize fazla yaramıyor dolu olan kısınları ise blok yüzzükler olarak tasarlıyoruz.

Takıları böyle tasarlıyoruz bu bizim tarihten gelen mesleğimiz derin bir usatlıktır ben  daha usta oldum diyemiyorum. Bizim ustalarımız Allah nur içinde yatırsın zeynel abidin usta topkapı sarayı yandığında topkapı sarayındaki padişahların kılıçlarını mücevherlerini tamir eden ustadır. Ustalarımın el vermesinden bu mesleğe devam ediyoruz. Fakat bizden sonraki nesilde bu değerli sanat yok olacak. Öğretecek çırak bulamıyoruz.”dedi

 

Editör: TE Bilişim