Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplanan yaklaşık yüz kişilik Memur-Sen üyesi hükümetin memur zammına ilişkin politikalarını protesto etti. Gurubun sık sık hükümet politikalarını eleştiren sloganlar attığı eylemde enflasyon hedeflerine endeksli maaş zamlarının doğru olmadığını söylediler. Gurup adına konuşma yapan Memur-Sen başkanı Zekerya Yayla “Kamu görevlileri toplu sözleşme görüşmelerinde, kritik bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. 30 Nisan’da başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde, 8 ve 9 Mayıs tarihlerinde hizmet kollarının teklifleri üzerinde yoğun bir çalışma yapılmıştır.

Kamu İşveren Heyeti, hizmet kolunu ilgilendiren birçok teklifi genel toplu sözleşmenin kapsamına alırken, doğrudan kamu görevlilerini etkileyen ve haklı gerekçelerle toplu sözleşme masasına getirilen bazı tekliflerle ilgili olarak, mali ve sosyal hak kapsamında olmadığı yönünde görüş beyan etmiştir.

Kamu İşveren Heyeti, hizmet kollarına ilişkin görüşmelerde takındığı “benim dediğim olur” dayatmasını, genel toplu sözleşme görüşmelerinde de sürdürmektedir. Maalesef ekonomik büyümede Dünya ikincisi, Avrupa birincisi olduk, “ekonomik gelişmede Avrupa’ya örnek ülke durumundayız” diyen Hükümetin, Kamu İşveren Heyeti aracılığıyla kamu görevlilerine önerilen 2012 yılı için %3 + %3, 2013 yılı için%2 + %3 zam teklifi komiktir. Komik olduğu kadar da Türkiye’nin ekonomik gerçeklerini yansıtmamaktadır. Biz, toplu sözleşme masasında olduğumuzu sanıyorduk. Ancak bu teklifle karşılaşınca bir an kendimizi Cem Yılmaz’ın gösterisinde gibi hissettik.” Dedi

Enflasyon hedeflere göre uygulanacak zammı doğru bulmadıklarını belirten Yayla 2006’dan bu yana enflasyon hedeflerinde sapmaların yaşandığını belirterek enflasyon  hedeflerinde bazı yıllarda yüzde 100, bazı yıllarda ise yüzde 100’ün de üzerinde olduğunu belirtti.

Yayla konuşmasına şöyle devam etti “ Hükümet getirdiği teklifle, yangından mal kaçırır gibi çıkardığı 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ortaya çıkardığı adaletsizliği ve mağduriyeti giderecek yeterli ve gerekli oranın da uzağında kalmıştır. Masaya, 666 sayılı KHK mağduru öğretmenleri, öğretim elemanlarını, hekim dışı personeli ve din görevlilerini memnun edecek, hükümetin hatasını telefi edecek bir öneri gelmemiştir. Hükümetten, en düşük memur maaşı ile en yüksek memur maaşı arasındaki makası açan bu hatayı düzeltmesini istiyoruz. Tarihte ilk kez, kamu görevlileri  5 aydır zamsız maaş almaktadır. Memur-Sen olarak, gecikmenin sorumlusu olan hükümetin gecikmeden kaynaklanan mağduriyeti giderecek gecikme zammı farkını kamu görevlilerine ödemesi gerektiğine inanıyoruz.” Dedi. Ayrıca Yayla “ Biz isteseydik bu eylemi mesai saatleri içerisinde de yapabilirdik , ama işlerin aksamaması için eylemi öğlen saatinde yaptık buda bizim ne kadar duyarlı olduğumuzu gösterir.” Dedi.

 

Editör: TE Bilişim