Zeynep avakoğlu, 1 Temmuz tarihinde uygulanacak olan Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (YTTK) şirketlere büyük mali yükler ve sorumluluklar getireceğini belirterek şirketlerin web sitesi olması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yatırımını özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere yapmak yerine çoğu için risk görüldüğü halde ilk yatırımını Yalova da yapmayı tercih etmiştir. Zeynep Kavakoğlu, Yalova’da ticaretin olması gerektiği yerde olmadığını söyleyerek İstanbul, Bursa ve İzmit’e çok yakın olduğundan dolayı bu şehirlere hizmet ve ürün satan bir konumda olması gerektiğini belirtti. Üç büyük ilin Yalova’ya yakın olma avantajını Yalova’nın kaybettiğinden bahseden Kavakoğlu, “İstanbul, Bursa ve İzmit’ten çok yakın olmasına rağmen bize göre Yalova’da ticaret olması gereken yerde değil.

Sadece konumuyla bile bugün olduğundan çok daha iyi yerlerde olması gerekirdi. Gerçekte bu şehirlere hizmet ve ürün satan bir konumda olması gerekirken, bu büyük avantajını kaybetmiş, insanları yakın diye diğer şehirlerden alışveriş yapar konuma gelmiş. Ama biz şirket olarak, bir örnek olmak, Yalova'yı bilişim merkezi haline getirerek diğer illere teknoloji satan bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Buna da kalpten inanıyoruz ki yatırım alanı olarak Yalova'yı tercih ettik. Açmış olduğumuz bu yolda diğer firmaların da bizim gibi diğer şehirlere hizmet ve ürün satacaklar ve şirketlerimiz Yalova'mızı ticarette hak ettiği yere getirecektir.”dedi.

“YTTK, Yalova ticaretini biraz daha küçültecek”

Kavakoğlu, YTTK’nun şirketlere büyük mali yükler ve sorumluluklar, ağır para ve hapis cezaları getirdiğini, dünyada ve ülkemizde süren kriz yüzünden zorda olan şirketlerimizin omuzlarına bu kanunla daha ağır yükler getireceğini, belki birçok şirketin bu kralbet giriş yüzden kapanacak ya da adi şirket yapısına döneceğini, bu da Yalova ekonomisini tartacak ve ticaretini biraz daha küçülteceğini ve doğal olarak ekonomik krizin etkisini halk üzerinden etkisini biraz daha derinleştireceğini söyledi.

Şirketlere web sitesi zorunluluğu

Kavakoğlu, “YTTK ile web sitesi barındırmanın artık şirketler için bir tercih yada prestij olmaktan öte kanuni bir zorunluluk haline getirmiştir. Biliyorsunuz ki YTTK ile web sitesi olmayan firmaların yönetici ve sahiplerine devlet 300 güne kadar yani 30 Bin TL’ye kadar adli para cezası ve bu cezanın 1 ay içinde ödenmemesi halinde 2 yıl hapis cezası, bir web siteniz olsa dahi ya da yeni yaptıracağınız sitede, eğer devletin istediği şartlar ve özellikler tam olarak yerine getirilmemişse, bu sefer 150 güne kadar yani 15 Bin TL’ye kadar adli para cezası ve yine 1 ay içinde bu cezanın ödenmemesi durumunda 6 ay hapis cezası ile şirket yöneticilerin karşı karşıya kalacak. Bunun yanında sitede istenilen bilgilerin 1 gün geç girilmesi veya bu bilgilerin notere tasdikinin 1 gün geç yapılmasından ötürü, şirket yöneticileri direk 2 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklar.

Bugün bir web sitesi yaptırmak en basit hali ile Bin 500 TL ile 3 Bin 500 TL arasında ve tüm bu siteler bugün mevcut devletin istediği hiç bir yapıyı desteklemiyor. Bizim şirketlere önerimiz konuyu tam bilmeden ve incelemeden aceleci davranarak bunu fırsatçılığa çeviren bilişim firmaların tuzaklarına düşmemeleri. Çünkü bir web siteniz olması sizi bu kanuni sorumluluktan kurtarmıyor. Devletin istediği şartları yerine getiren web sitesi sahibi olmanız gerekmekte. Birçok bilişim firması yazılımları devletin istediği şartların tamamını sağlamadığı halde, tüketicileri kandırarak sistemlerin sadece bir kısım özellikleri karşılıyor olmasından yola çıkarak YTTK’ya uygun site yaptıklarını iddia ederek, tüketicileri yanıltarak web sitesi satışı yapmaktadır. Tüketici yanıldığını kanun devreye girdiğinde cezalarla karşı karşıya kaldığında anlayacaktır.”dedi.

Editör: TE Bilişim