Hedefi, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla gençlerin, ailelerin ve kanserle mücadele alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının çevre ve kanser ilişkisi üzerine daha fazla bilgi kazanmasını ve deneyim paylaşımı ortamı oluşturmayı sağlamak olan konferansa, Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, Yrd. Doç. Yavuz Dizdar, Lösemi ve Kanser Hastaları Sağlık Eğitim Derneği Başkanı Nihal AKAR, England Breast Cancer Chairman Temsilcisi Clare Dımmer ve Onko-Sev Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Canan Ulun katıldı.

Medya Dünyasından da isimlerin yer aldığı organizasyonda, Sabah Gazetesi Yazarı Esra Tüzün, TRT Yapımcı Yönetmen Binnur Feyizli ve Sanatçı Açelya Elmas konuşmacı olarak yer aldılar. Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce’nin yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan program bir çok konuk ve katılımcı ile 20 Mayıs 2012’ye kadar devam edecek.

5. Uluslararası ‘Yeşeren Bit Bitki’ Onkoloji Günleri

Kanserin bilinen sebepleri arasında “sigara dumanı” en başta geliyor. Fakat sigara dumanı dışında bir çok etken kanser yapabiliyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre; Kanserin nedenleri arasında yüzde 35 ile beslenme ve çevre, yüzde 30 ile sigara, yüzde 10-15 ise enfeksiyon olup, tüm ölümlerin yüzde 30’unun sigara ile ilişkili olduğu belirtilmektedir. Bu tablolarda görüldüğü gibi beslenme ve çevresel etkenler oldukça yüksek bir oran tutmaktadır.Aileler ve gençler genellikle beslenme alışkanlıklarının kansere yol açabileceğini bilmekle birlikte, çevresel etkenler ve kanser arasında yeterli düzeyde bilgi sahibi değildir.

Bu bilgi açığının giderilmesi için uluslararası alanda konu üzerinde deneyimlerin, iyi örneklerin ve bilgilerin paylaşılması büyük önem taşımaktadır. Çünkü, kansere neden olan çevresel etkenler hem iyi tanınmamakta hem de sigara dumanından daha “sinsi” yönleri bulunmaktadır. Genç bireylere ve ailelerini kansere neden olan çevresel etkenler konusunda bilgilendirmek, kanser teşhisi oranını düşürebilecek ve kansere neden olan çevresel etkenlerin azalmasını sağlayabilecektir.

 

Editör: TE Bilişim