1978 yılından bu yana veteriner hekim olduğunu söyleyen Turgut Türkmen, “Veteriner hekimliği olarak hayvanların çeşitli hastalıklardan korunmasını ve hasta olanların tedavi edilmesini ve hayvanları hastalıklardan önlemek için çeşitli çalışmalar yapmaktayız.

Mevsim gereği içinde bulunduğumuz aylarda hayvanların iç parazit ve kene, bit gibi dış parazitler ile mücadele edilmesi bu günlerde daha da fazla gerekmektedir.”diyerek yaz mevsiminin yaklaştığı zamanlarda veteriner hekimlerin işlerinin yoğunluğunun arttığını belirtti. Kuduz ve parazit aşılarının yapılmasının önemi üzerinde duran Türkmen, hayvanlara gerekli tedavi ve aşı yapıldığı takdirde hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalığının önüne geçildiğini söyledi.

Türkmen, “Zoonoz toplumun huzurunu etkileyen ve insan sağlığını bozan bir hastalık. Zoonozlar, hayvan hastalıklarının yoğun olması, sınırlarda kaçak hayvan hareketleri, göçer hayvancılık, hastalıktan ölen hayvanların imha edilmemesi, hayvancılığın işletme boyutuna ulaşamaması, ortak mera kullanımı, su kaynaklarının kirletilmesi, yetiştiricilerin eğitimsizliği ve yanlış davranışları, temizlik ve hijyene uyulmaması, modern tekniklerin kullanılmaması ve bilgiyi kullanamama şeklinde yayılır. Zoonoz Gorabet hastalığı, bireylerin bilgi düzeylerinin yükseltilerek yetiştiricilerin hastalık ile mücadeleye katılımı ile önlenebilir.

Hayvan sağlığı ve insan sağlığı bir arada yürümektedir. Onun için birlikte yaşadığımız hayvanların sağlıklı olmaları gerekmektedir. Hem hayvanlarımızın sağlıklı ve sıhhatli yaşamını sağlamak hem de insanlarımızın sağlığını güvence altına alıp hastalanmaları için hayvanlarımızın belirli zaman aralıklarında aşı ve bakımlarını muhakkak yaptırmak lazımdır.
Bir belirti görülmesi durumunda en yakın hekimliğe başvuru yapınız" dedi.

Ev içerisinde kedi beslerken hayvanlara çiğ et ve salam gibi ürünlerin verilmemesi uyarısı yapan Türkmen, hayvanların aşı kontrollerine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Türkmen son olarak da
koyun ve keçilerde bulunan mide, bağırsak ve akciğer kıl kurtları ile karaciğerdeki kelebekler verimi düşürdüğü gibi ölümlere de neden olduğunu ve bunun için gerekli ilaçlama yapılması gerektiğini hayvanlar yeşile çıkarken enteretoksemi hastalığına karşı aşılanmasını da belirtti.
Editör: TE Bilişim