RTÜK Başkanı Davut Dursun ve Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'na yaptıkları sunumda, internet yayınları ve gelişmekte olan “web tv, IP tv” yayıncılığın denetim problemleri hakkında bilgi verdi.

Dursun, radyo ve televizyona göre internette denetim yapmanın çok zor olduğunu vurguladı. Dünyanın önde gelen video paylaşım sitelerinin verileri hakkında bilgi veren Dursun, sadece Youtube'a dakikada 30 saatlik video yüklendiğini, Youtebe üzerinden bir dakikada 1.2 milyon kişinin video izlediğini bildirdi.
Davut Dursun, 2015'te bir saniyede internete yüklenen videoların izlenmesi için gereken sürenin 5 yıl olacağını belirterek, bu güne kadar yüklenmiş videoların izlenebilmesi için ise 5 asır süreye gerek olduğunu kaydetti.

Bütün bu veriler ışığında, internet yayıncılığı üzerinde bir denetim mekanizmasının nasıl kurulacağına dair tartışmanın bütün dünyada yapıldığına dikkati çeken Dursun, gelişmekte olan “web tv” veya “IP tv” yayıncılığın denetim problemlerine değindi. Dursun, Türkiye'de bu tür yayıncılığa bir çeki düzen verilmesinin problemi çözmediğini, internete girildiğinde yurt dışından yapılan yayınlara da ulaşıldığını ve idari mekanizma olarak yurt dışı yayınlar konusunda bir tasarruf hakkının bulunamayacağını kaydetti.

Tanımsız gri alanlar

Dursun, internetin daha çok kişisel bir kullanım aracı olduğunu ve çocukların rtık televizyondan ziyade internette daha fazla zaman harcadıklarını belirterek, internet üzerinden yayıncılıkla ilgili şu bilgileri verdi: “Bilgisayardan ve cep telefonundan internet bağlantısıyla gazete okunabiliyor, tv seyredilebiliyor, radyo dinlenebiliyor. Telefon operatörleri bilişim hizmetleri vermeye Bahsegel başlıyor, IP tv gibi yayıncılık yapıyor, bilişim firmaları web tv gibi telekom hizmetleri veriyor. Sayısal karasal yayıncılığa geçildiğinde yayıncılar IP tv, isteğe bağlı yayıncılık VOD yapacaklar. Sektörler birbirine yaklaştıkça imkanlar artıyor ancak tanımsız, gri alanlar da artıyor.”

İnternetin önemli bir imkan olmasının yanı sıra güvenlik problemlerini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Dursun, “Kırılamaz şifre yoktur, söz konusu olan hangi işlem gücü ile ve ne kadar süre sonra kırılabileceğidir. Kamu kurumları bilişim güvenliği konularında yeteri kadar dayanıklı değil, bu konu lüks kabul ediliyor. Eğer dışarıdan bir sızma varsa, bu fark edilemiyor. Mahkeme kararı ile web siteleri kapatılıyor, sorun önceden halledilemiyor. Medya içeriği, internet içerikleri denetimsiz” diye konuştu.

Reklam gelirleri çok geride

RTÜK Başkanı Davut Dursun, frekans ihalesinin gecikmesi sebebiyle, radyo yayıncılığında Türkiye'de dünya ortalamasına göre çok fazla yayıncı olduğunu, buna karşın radyo reklam gelirlerinin çok düşük kaldığını kaydetti.

Dursun'un verdiği bilgiye göre; radyoların toplam reklam geliri 132 milyon, televizyonların reklam gelirleri ise 2 milyar 327 milyon lira. Radyo reklam gelirleri televizyona göre yaklaşık 20'de 1 civarında.

Örneğin, Türkiye'deki toplam radyo reklam gelirleri, Yunanistan'daki radyo reklam gelirlerinin ancak 8'de 1'i kadar.

Editör: TE Bilişim