YALOVA BELEDİYE BAŞKANI VE YALOVA HALKINA AÇIK ÇAĞRIM

Dünyada birçok kent; cadde, sokak ve parklarındaki sanat eserleriyle ünlüdür. Batı ülkelerinin birçoğunda özel olarak düzenlenmiş sanat sokağı, sanat parkları vardır. Sanatçıların buluştuğu, söyleştiği ünlü mekanlar da vardır.

Yalova Adnan Menderes Mahallesinde Sanat Sokak adında bir sokak varda, bu sokağı duyup bilen kaç Yalovalı var diye merak ediyorum.

Bu sokağa bu isim ne zaman verildi diye Yalova Belediyesine verdiğim 16.3.2024 tarih ve 2024-8912 sayılı dilekçeme aldığım F-26125173-804.01-151998 sayılı cevap tam olarak şöyle:

“Belediyemiz dijital arşiv kayıt sistemi 2001 yılında faaliyete geçmiş olup, ilgili arşiv sisteminde Sanat Sokakla ilgili bir kayda rastlanmamıştır. Daha eski yıllara ait bir karar olduğundan, belediyemiz arşiv kayıtlarında mevcut değildir.”

Değerli okurlarım, değerli Yalovalılar ve Sayın Belediye Başkanımız Mehmet GÜREL; Yalova’mızın bir “sanat sokağı” olması önemli bir ihtiyaç. Adnan Menderes Mahallesindeki Sanat Sokak, adına uygun şekilde düzenlenirse kentimizin kültür-sanat yapılanmasına önemli katkılar sunacaktır.

Bu sokakta halen Yalova Musiki Derneği, Yalova Kafkas Kültür Derneği binaları ile Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Yalova Şubesi bulunmakta. Sokağın doğu tarafı Samanlı Deresi ile sınırdaş. Dere tarafında yürüyüş ve bisiklet yolu da bulunuyor.

Önerim; sokağın resim, yontu ‘heykel’ ve benzeri sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak şekilde düzenlenmesi ve yine musiki, şair-yazar, sahne sanatları, ebru ve benzeri sanatsal üretkenliği olan derneklerin bu sokakta toplanmasına yönelik mekan düzenlemesi yapılması; kentimizde sanatın sevilmesine, sanatsal üretkenliğin çoğalmasına önemli katkısı olacaktır.

Yapılacak etkinlikler için daha geniş alan oluşturmak gerekirse Samanlı Deresi üzerine yerleştirilecek taşınabilir dar ve hafif köprü geçişleri oluşturularak; Dere Mahallesi’nin dere kıyısındaki alan da kullanılabilir.

Yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan Babıali’de gazeteci, yazar, şair ve fikir adamlarını ağırlayan mekanlar aynı zamanda ülkemizin ortak kültür sanat hafızası olmuştur. Babıali’nin akademi yuvaları olarak kabul gören bu mekanlarında pek çok kitap yazılmış, yeni bitmiş bir hikaye veya şiir ilk kez arkadaş ortamında burada okunmuştur. Bu mekanların en bilinir olanı ise ünlü Meserret Kıraathanesi olmuştur.

Yalova halkının eğitim düzeyi yüksek, sanata olan eğilimi güçlü bir kenttir. Bu kentte yaşayan, güzel sanatların ve sanatın her dalında emek veren sanatçıların ve sanatseverlerin buluşup, söyleşeceği içinde kitaplığı olan, duvarlarında resimler, şiirler yazılı, “her türlü kağıt ve diğer oyunların yasak olduğu” sanatçı ve sanatseverlerin buluşup söyleşeceği bir kafe yapılması ise Yalova’ya sanatsever kent kimliği kazandıracaktır. Biraz zor olsa da dere üstüne ‘etkinlik sonrası kaldırılabilir’ platform bile kurulabilir.

Öz ve özet olarak Sanat Sokak adına yakışır şekilde yapılandırılsın, sanat dallarında faal olan “Yalova Musiki Derneği, Yalova Şair yazarlar Derneği” gibi aktif sanat ve sanatçı dernekler burada konumlansın; sergiler ve sanat etkinlikleri için alan ve mekan düzenlemeleri yapılsın diliyorum.