ŞOFÖR DEDESİ 9

 TRAFİK EĞİTİMİ   3

 ÇOCUKLAR İÇİN TRAFİK EĞİTİMİ PROJESİ TRAFİK DEDEKTİFLERİ

 Trafik sorunlarının ortaya çıkmasında sürücüler kadar yayaların da sorumlulukları vardır. İster genç ister yaşlı olsun sürücüler, işlerinin gereği günlerinin büyük bir kısmını yoğun trafik içinde geçirmektedir. Trafikte geçirilen zaman itibariyle trafik kaza riski en yüksek olan sürücüler sadece kendi yaşamlarından değil,  araçlarında bulunan kişilerden ve yoldaki diğer araçlardakilerin can ve mal güvenliğinden de sorumludurlar. Dolayısıyla yarının sürücüsü olacak olan çocukların da trafik konusunda eğitilmeleri bilgi ve bilinç düzeylerinin yükseltilmesi hem kendi can güvenlikleri hem de aileleri ve diğer sürücülerin ve yayaların can güvenliği için çok önem kazanmaktadır.

Ülkemizdeki trafik kazalarının istatistiklerine baktığımızda; % 88.4’ü sürücü, % 10.5’i yaya olmak üzere % 98.9’u insan unsurundan kaynaklanmaktadır.

 Ülkemizde son 29 yılda terör olaylarında yaklaşık 35.000 kişi  hayatını kaybederken, trafik kazalarında 350.000 insan yaşamını yitirmiş ve yüz binlerce insan engelli duruma düşmüştür.

 Ayrıca trafik kazaları, her yıl yaklaşık 20 Milyar TL. milli servet kaybına neden olmaktadır.

Ülkemizin; 2023 yılında 31.900.958 motorlu araç, 17.469.838 otomobil sayısına ulaşması tahmin edilmektedir. Bu durum, trafik sorununa karşı etkin tedbirler alınması gerektiğini göstermektedir.

 

3-17 YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLARA YÖNELİ TRAFİK DEDEKTİFLERİ PROJESİ

 

Projenin Amacı ve Kapsamı:

1. Trafik kazalarının en aza indirilmesi, kayıpların ve yitirilen hayatların önüne geçilebilmesi,

 2. Çocukların eğitimleri sonrasında her gün trafiğin içinde olan anne, baba ve aile bireylerinin, trafik kazaları ile ilgili algı oluşumu ve sorumluluklarının yükseltilmesi,

 3.Yarının bireylerini şimdiden yetiştirmek ve onların yetiştireceği nesillere altyapı oluşturulması,

 4.Trafik kurallarının sadece araç sürücüleri için değil, herkes ve diğer canlılar için var olduğu bilincinin yerleştirilmesi,

5. Toplumda trafik bilincinin oluşması ve trafik kurallarına uyma duyarlılığının küçük yaşta kazandırılması,

6.Trafik eğitiminden beklenen, güvenli bir trafik ortamı sağlanması için; çocuklarda, ailelerde ve toplumda trafik bilinci oluşturması ve alışkanlık kazandırılması,

hayati  bir mesele ve toplumsal bir yükümlülüktür.

 

Özellikle trafiğin en savunmasız katılımcıları olan çocukları eğlendirerek trafik bilincinin aşılanması çok önem taşımaktadır.

Bu amaçla yol ve çevre güvenliğinin sağlanabilmesi için;

1.Gerekli olan bilgilerin kazandırılması,

2..Güvenli geçiş yerleri ve kullanım alışkanlığının kazandırılması,

3.Yaya kaldırımlarını ne şekilde kullanmaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmesi,

4. Araç içerisinde uyulması gereken kuralların öğretilmesine yönelik eğitim programlarının uygulanması,

planlanıp uygulamaya geçilmiştir.

 

Rakamlara Karşı Duyarsızlık ve Trafikte her yıl ortalama 8 bin insanımızın hayatını kaybediyor olması

toplum olarak bir toplumsal sarsıntıyla karşı karşıya olduğumuz öncelikli olarak ve yeterince vatandaşlarımıza anlatılmalıdır.

 

Sağlıcakla ve hoşça kalın her ne kadar kalınabiliyorsa !...

 

SORU CEVAP

1.Vatandaş soruyor ?

Gece gündüz demeden  toplumun huzurunu kaçıran patlak  ve susturucuları çıkarılmış motosiklet ve otomobil sürücülerinin kamusal teröründen ne zaman kurtulacağız?

 

2.Trafik ortamını paylaşanlarda, aşağıdaki tutum ve davranışlardan hangisinin bulunması halinde, trafik düzeni ve güvenliği olumsuz etkilenir?

A.Saygı          B. Uyum       C. Bencillik       D. Hoşgörü 

 

DOĞRU CEVAP    C