Yapay Zekanın Geldiği En Son Hali; ChatGPT

OpenAI tarafından geliştirilen ve özellikle insanlarla kurduğu diyaloglar, sorulara ilişkin verdiği cevaplar ile son zamanlarda insanların dikkatini fazlasıyla çeken bir yapay zekâ sohbet robotudur.

İnsanlarla etkileşim kurarak insanlar tarafından sorulan soruları en iyi şekilde cevaplandıran bu robot çok fazla konuda doğru cevaplara sahiptir, elbette tam bu kısımda aklımıza ilk olarak bu cevapların doğruluğuna dair gerekli bilgilere robotun nasıl ulaştığıdır, öncelikle cevaplar robota aktarılmadan yapılan işlem robota doğal dil üretme yetenekleri kazandırılmasıdır ve bu sayede robot tıpkı karşınızdaki normal bir insanmış gibi sizle diyalog kuracaktır, robotun bilgilerinin içerisinde bulunduğu veri kümesi ise internet üzerindeki milyarlarca sayfadan oluşuyor ve cevapların tümü internet üzerinden alıntılanıyor.

Nasıl yapıldığı kısmı en temel haliyle, havuzdaki bilgilerin robota aktarılması sonucunda robotun bahsettiğimiz dil üretme yeteneği ile tepkimeye girmesi sonucu bu denli bir işlem yapılmaktadır.
Sistemsel olarak bu robot öğrendiği bilgileri sürekli takip etmekte, yenileri çıktığı zaman mevcut bilgileri güncellemektedir, böylece aradığınız bilgiye her zaman en güncel haliyle ulaşabilmenizi mümkün kılmaktadır.

Geliştirilme süreci 2015’e kadar dayanmaktadır, yapımcı şirket OpenAI’nin kuruluşu ile kapsamlı bir şekilde geliştirilmiş OpenAI’ın , San Francisco, California, ABD merkezli bir yapay zeka araştırma laboratuvarında oluşturulmuştur.

Robotun kullanımı aslında gayet basittir, onu harekete geçirmek için kendisine herhangi bir soru sormanız yeterli olacaktır, sadece bilimsel olmak zorunda değil, bu robot sizlerle sohbet ediyor, spor hakkında konuşabiliyor, müzik önerisinde bulunabiliyor ve daha niceleri.
En önemli özelliklerinden bir tanesi sahip olduğu kelime dağarcığıdır dersek yanlış bir tabirde bulunmuş olmayız, kelime dağarcığı sayesinde sahip olduğu gayet geniş bilgi yelpazesindeki içerikleri en işlevsel şekilde karşıya aktarmaktadır.

Robotun bir diğer özelliği de sohbetler arasındaki gizliliktir, end-to-end sistemiyle gizliliği korur, kullanıcı verilerini korur, eğer kullanıcı isterse veriyi kaydeder veya siler bu tamamen kullanıcının inisiyatifindedir.

Yakın zamanda ise görsel materyalleri anlayabilme, makalelerin özetlenmesi, metinleri çevirme gibi beceriler de robota ekleniyor.



En nihayetinde ise bu robot bir chatbot olarak tasarlanmıştır, yani doğal dilde hizmet veren ve iletişim kurabilen bir robottur, elbette bu denli kusursuz iletişiminden dolayı bu robottan biraz çekinsek de kesinlikle korkmamızı gerektirecek bir durum söz konusu olmamakla beraber olası bir robot istilasını da tetiklemeyecek.