Son günlerde Yalova’nın gündemine oturan Açık Hava Müzesi ile çeşitli kişi ve kurumlardan yapılan açıklamalardan edindiğimiz  bilgeler neticesinde bu alanların sanatsal ve kültürel yapı dışında da imara açık bir planın içinde olduğu ve bu durumun 2013 yılında alınan meclis kararı ile oluşturulduğudur. Böyle bir kararın alındığı meclis toplantısı 2013 yılının hangi  ay toplantısında alındığını merak ettim.Bu toplantı hakkında  bilgi sahibi birinin açıklama yapması olayı daha netleştirecektir.   Meclis kararın hangi gerekçelerle gündeme alındığını ve bu kararın altında kimlerin onayının olduğunu bilmek isteriz.

Açık Hava Müzesinin olduğu Sanat Sokak , Marmara Depremi sonrası yeniden yapılanmış  alanlardan biridir ,bizim bu sokata bulunmamız  hakkında Yalova halkına biraz bilgi sunma ihtiyacı duyduk.

Marmara Depremi sonrası ilimizde en büyük hasarı gören Hacı Mehmet Ovası’nın tekrar canlandırılması amacı ile bizim de dahil olduğumuz üç kültür sanat derneğine, dönemin Valisi ve Belediye Başkanı tarafından, şimdiki sanat sokak no:5’te bulunan alan içinde faaliyet gösterilmesi için, mevcut yerler tahsis edilerek kiralanmıştır.

Yalova Musiki Derneği olarak bizler bu amaca hizmet edebilmek için Yalova Cumhuriyet Meydanı Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde bulunan yerlerimizi Yalova Belediyesi’ne terk ederek bu alana yerleştik. 2001 yılından günümüze kadar çalışmalarımız bu amaç doğrultusunda eksiksiz olarak sürdürülmüş ve şehir Bilen biri yöneticilerinin bizlere vermiş olduğu bütün görevler eksiksiz yerine getirilmiştir ve halen de getirilmektedir.

2001 yılından birkaç yıl öncesine kadar, inşaat yıkıntıları arasında ıssız ve gözlerden uzak olan bu alanlarda, pek çok asayiş sorunu ile baş etmek zorunda kaldık. Pek çok öğrencimiz uyuşturucu müptelası, sarhoş, sapık kişilerin tacizine uğradı, fakat bizler bu bölgenin gelişmesi için yılmadan usanmadan büyük fedakarlıklarda bulunduk. Her yaştan çocuklarımızı ve gençlerimizi çalışmalarımıza taşıyarak bu alanların işlevsel hale gelmesine ve gelişmesine katkı sunduk.

Bizlerin bu alanda faaliyete geçmemizden sonra bu sokağın adı “Sanat Sokak” olarak değiştirildi ve ardından Açık Hava Müzesi oluşturuldu. Daha sonraki dönemlerde Raif Dinçkök Kültür Merkezi ve Mesude Engin Çocuk Tiyatrosu bu alana yakın yerlere inşa edildi. Bu bölgenin bugünkü hale gelmesinde ve bu adını saydığımız sanatsal yapıların bu bölgede açılması ile ilgili, bu üç kültür sanat derneği nüve görevi görmüştür.

Şimdi bu bölge, Yalova’nın cazibe alanları arasına girerek çeşitli kişilerin rant iştahını kabartmaktadır. Bu alanların korunarak muhafaza edilmesi başta Yalova Belediyesi’nin ve Belediye Meclisimizin ve bütün Yalova halkının sorumluluğundadır. Sanat sokağın bir bütün olarak korunmasını, Açık Hava Müzesi ve Kültür Sanat Dernekleri dışında başka bir yapılaşmanın bu alanlarda oluşturulmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Açık Hava Müzesinin daha işlevsel hale getirilmesi, bizlerin mevcut olduğu mekanların modernize edilerek, yeşil alanlara zarar verilmeden, şehrimize daha iyi hizmet sunabilmemizin sağlanmasının en doğru çözüm olduğuna inanmaktayız.

İlimizde mevcut yeşil alanlar ve sanatsal hizmet üreten kurumlar şehrin soluklandığı hayat bulduğu noktalardır. Bu noktaların korunması ve artan nüfusa oranla çoğaltılması gereklidir. Kentin ileriye dönük planlanmasında söz sahibi kişi ve kurumların bu hassasiyetlere dikkat etmesi en büyük arzumuzdur..