Kırmızı periler diyarı Kırmızı periler diyarı

Açılışa Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, AK Parti İl Başkanı Umut Güçlü’nün yanı sıra sanatseverler de katıldı. Sempozyum ve serginin açılış konuşmasını Bonsai Sanatçısı Zekai Yaman yaptı. Yaman konuşmasında, “Bu yıl eserde ve sanatçıda çok katılım oldu. Cumhuriyetin 100. yılı olması sebebiyle sempozyum çok daha renkli geçiyor. Dışarıdan birisi bize baktığında, çok masraf ettiğimizi düşünebilir. Bizler, buraya sizler ve sanat sevgisi için geliyoruz. Bizler, kendi sanatımızı konumlandırmak istiyoruz” dedi. Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yusuf Evren Doğan ise, “Bu yola çıkarken önemli adımlar atmamıza destek veren herkes burada. Bundan sonra da büyük adımlar atmak istiyoruz. Birkaç aydır süren bu çalışma artık son noktaya ulaştı. Bonsai bildiğiniz gibi tabakta bitki demek. Ama biz o tabaktaki bitkileri çok özel bir noktaya taşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda sempozyum ve sergileri müzezmizde gerçekleştireceğiz. Katkılarınız bizim için çok değerli” ifadelerini kullandı.
‘5 milyon tl’lik hibe desteği’
Müze için Cumhurbaşkanlığı tarafından 5 milyon TL’lik destek verildiğini söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise, “Yalova artık Türkiye’de bonsai sanatının merkezi konumuna geldi. 3 yıldır bu çalışmaları ivedilikle sürdürüyoruz. Dünyadaki örnekleri inceleyerek bir bonsai müzesi kurma fikrini oluşturduk. Müzelerdeki koleksiyonları da inceledik. Gördük ki bizim elimizde bulunan koleksiyon dünyadaki koleksiyonlardan hiçte aşağı kalır durumda değil. Yalova bir çiçek kenti. Türkiye’nin ilk Arboretumu 1929 yılında Atatürk tarafından Yalova’da kurulmuş. -80’li yıllarda ise rahmetli Hayrettin Karaca tarafından dünyanın ilk özel arboretum müzesi kurulmuş. Biz bu iki canlı ağaç müzesinin ortasında minyatür ağaç müzesi Bonsai Müzesi’ni oluşturalım diye yola çıktık. Kadıköy Belediyesi’nin arazi tahsisi ile birlikte bonsai sanatını tanıtmak ve kitleler ile buluşturmak adına 3 yıldır sempozyumlar ve sergiler düzenliyoruz. Bu müzenin oluşturmasında da Cumhurbaşkanlığı 5 milyon TL’lik hibe desteği sağladı. Milletvekillerimize bu konuda çok teşekkür etmek istiyorum. Sempozyumlar aynı zamanda akademik etkinliklerdir. Yalova Üniversitesi’nden de çok ciddi destek aldık” dedi.
‘Yalova’ya çok uygun’
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ise, “Bonsai sanatçıları burada bir araya gelmiş ve 3. sempozyumu yapıyoruz. Müzemiz de olacak. Bu konuda inanılmaz mutluyum. Yalova, tam da bunun noktası. Bunu Yalova’da yapamıyorsak başka hiçbir yerde yapamayız. İklim çok uygun. İnsanımız çok uygun. Sanat ve sanatçımız var. Bir Yalovalı olarak gurur duydum. Bu sempozyumu gelenekselleştirmek gerekiyor. İnsanoğlu sanatla uğraştırdığı zaman ruhunu dinlendirmeyi seviyor. Biz sanatçı değiliz ama sanatseveriz. İnsanları sanatla buluşturduğunuzdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. İyiki varsınız” diye konuştu.

yalova-uluslararası-bonsai-sempozyum-belediye-valilik (4)yalova-uluslararası-bonsai-sempozyum-belediye-valilik (3)yalova-uluslararası-bonsai-sempozyum-belediye-valilik (1)

Editör: Arda Yavuz