Merhaba YALOVALILAR,

Öncelikle size kısaca  kendimi tanıtmak istiyorum.  Ben 1979 yılında Yalova Elmalık Köyü'nde dünyaya geldim. İlkokulu Çiftlikköy Mustafa Kemal İlkokulu'nda okudum. Orta okul ve Liseyi ise Yalova Lisesi’nde bitirdim. 1998-2004 yıları arasında İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi tamamladıktan sonra Trakya Tıp Fakültesi'nde Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanlığı Eğitimi aldım. 2010 yılında Uzman hekim olduktan sonra zorunlu hizmetimi Karamürsel Devlet Hastanesi'nde tamamladım. Halen Gölcük Özel Aile Konak Hastanesi'nde psikiyatrist olarak çalışmaktayım.

Bugünkü yazımla birlikte 2 haftada bir sizlere ruh sağlığı ve hastalıkları hakkında bilgi vereceğim. Bu bilgilendirme yazılarını yazma amacı ruh sağlığının genel sağlıkla bağlantılı olmasıdır. Ruhsal sorunlar ve stres diğer bazı bedensel hastalıklara zemin hazırlar, ayrıca fiziksel hastalıklarda özellikle kronik hastalıklarda ruhsal sorunlar da sıktır.

Ruhsal sorunu olanların toplumdan dışlanmadığı tarihsel bir geçmişimiz olduğu halde, günümüzde ruhsal sorunu olanların damgalanması ve dışlanması da toplumsal boyutta soruna yol açmaktadır. Damgalama ve dışlama ruh sağlığı sorunu olanların tedavi başvurusundan kaçınmasına yol açmaktadır.

Psikiyatri bilimi kişinin düşünce, duygu ve davranışlarını inceler. Kişinin yaşadığı ortama uyumu, diğer  kişiler ile olan ilişkilerini ve kendi hayatına bakış acısını değerlendirir. İşlevsel olmayan, hayatı zorlaştıran, uyumu bozan düşünce ve davranışları değiştirmeyi amaçlar. Tedavi sürecinde ilaç tedavisi, psikoterapi veya ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapi uygulanır.

Bugün ruh sağlığı hakkında tanımlanmış yaklaşık olarak 400 tane hastalık mevcuttur. Ruh sağlığı hastalıkları yaygın kanının tersine toplumun küçük bir kesiminde değil nüfusta önemli bir oranda görülür.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir araştırmasında, dünyada yeti yitimine (kişinin kendinden beklenen iş, okul, ev, toplumsal roller ve kendi bakımına ait görevlerini aksatması)  en çok yol açan 10 hastalıktan 5 tanesi ruh sağlığı ile ilgili hastalıklardır. Bunlar da depresyon, alkol ve madde kullanımına bağlı bozukluklar, bipolar bozukluk, şizofreni ve obsesif kompulsif bozukluk ( takıntı hastalığı ) dır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün geleceğe yönelik öngörülerine göre; 2020’de Depresyon gelişmekte olan toplumlarda başta gelen yeti yitimine yol açan hastalık olacaktır. Bu nedenden dolayı bir sonraki yazımda sizlere depresyon hastalığının önemi, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi vereceğim. Gelecek yazılarda ise yeti yitimine neden olan hastalıkları sırasıyla ele almayı planladım.

Görüş ve önerilerinizi bana [email protected] elektronik posta adresinden veya drugurzeren twitter hesabından  ulaştırabilirsiniz.

Sizlere sağlık dolu günler diliyorum.