Koçal; Mış Gibi Yapan Dernekler de Var! Koçal; Mış Gibi Yapan Dernekler de Var!

Çevre illerden 250 öğrenci sene boyunca Yalova’ya gelerek şehirdeki tarımsal faaliyetleri yerinde görecek ve yetkililerden bilgi alacak. Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, 'Gençler Tarımla Buluşuyor’ projesi kapsamında çevre illerden gelen öğrencileri sene boyunca ağırlayacaklarını ve tarımı sevdireceklerini belirtti.

Okullarımız bir uygulama gerçekleştirdi öğrencilerimize tarım arazilerini gezdiriyorlar bende buna öncülük yaptım diyerek sözlerine başlayan Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, “Şehir dışından okullar geliyor ve Yalova’daki tarımla ilgili olan yerleri gezdiriyorum, anlatıyorum ve fidan dediğimiz çocuklarımıza tarımı aşılamaya çalışıyorum. Ağaç yaşken eğilir derler, biz bu çocuklarımıza, yeni yetişen fidanlara tarımın ne olduğunu ne kadar önemli olduğunu, yaşamımızda birinci sırada olduğunu ve tabiatta gördüğünüz yeşilliklerinde insan gibi bir canlı olduğunu. Evinize götürdüğünüz bir çiçeğe ilgi alaka gösterirseniz, suyunu, güneşini ihmal etmezseniz daha gür çıkar daha renkli daha canlı olur o sevgiye karşılık verir. Ama hiç ilgilenmezsen suratına bakmazsan bir bakmışsın kurumuş gitmiş. Ülkemizde tarım sektörü zor zamanlar yaşıyor, dışa bağımlı hale geldi o sebeple siz gençlerin bunu idrak ederek bu yaşta bu bilgileri, doneleri alarak gençliğinizde tarıma vereceğiniz destekler çok önemli.

Bir ülkenin refah seviyesini yakalaması en önemlisi tarımdır. 6 milyon çiftçi var ailelerini de katarsanız bu rakam 30-40 milyona geliyor bunlar resmi rakamlardır. Birde resmi olmayanlar var. Bu ülke tarım ülkesi olması gerekirken maalesef her geçen gün kan kaybediyoruz. Tarımda gençliğin bir an evvel geriye dönüp tarımla uğraşması gerektiğini, devletin tarıma çok büyük destek vermesini gerektiğini söylüyorum. Genç fidanlarımıza tarım alanlarımızı gezdiriyorum ve bu alanların önemini, yeşili sevmesi gerektiklerini anlatıyorum, bir gül fidanının nasıl yapıldığını tek tek gösteriyoruz. Bir çubuktan saksıya ektiğiniz toprağını, gübresini verdiğiniz bir tek çubuktan kademe kademe nasıl bir gül ağacı olduğunu gösteriyoruz.

Koruköy’de Akgün Çiçekçilik var sahibi Oktay Akgün, bu kardeşimiz Türkiye çapında gül konusunda bir numara gurur duyuyorum kendisiyle. İki kardeşler, işlerini severek yapıyorlar, 70-80 kişiye istihdam sağlıyorlar, çok çalışkan insanlar, üretime katkı sağlayıp Yalova’ya ekonomik katkı sağlıyorlar. Çok geniş seraları alanları var. Ayrıca bu konuda Termal’deki Maxwell Resort Otelinin yeni bir yönetim kadrosu var, öğrencileri getiriyorlar Yalova’ya o programın içine bende Ziraat Odası olarak katılıp, gençlerimizi alıyorum ve tarım arazilerini gezdirerek bilgilendirmeye çalışıyorum. İstanbul, Bursa, Adapazarı, İzmit ve çevre illerimizden gençlerimiz gelecek. Bu süreç sene boyunca devam edecek. Gençlerin o yaşlarda tarımı sevmesi, bilgi sahibi olması çok önemli. Bizlere destek olan Maxwell Resort otelin yöneticisi Tolga beyde bu konuda çok duyarlı kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Arda Yavuz