Tüm Türkiye’de olduğu gibi Yalova’da da eğitim faaliyetleri yürüten Birey Okulları örnek bir olaya imza attı. Okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni İpek Tokay’ın öncülüğünde, okul içerisinde bir “Kitap Müzesi” kuruldu. Öğretmen Tokay müzeyi kurma düşüncesinden kuruluş aşamalarına birçok konuda bilgi verdi.

Üniversite Öğrencilerine Evlilik Öncesi Eğitim Üniversite Öğrencilerine Evlilik Öncesi Eğitim

yalova-birey-okul-tur-edebiyati-gretmen-proje-kitap-muze (1)“Müze fikri gezilerde filizlendi”

Okullarına kitap müzesi kurma fikrinin nasıl geliştiğini anlatan Tokay, “Kitap Müzesine hoş geldiniz. Aslında bizim için çok uzun bir süreç bu... Okul edebiyat kulübü olarak yirmi beş kişilik öğrenci gruplarıyla “Müzede Ders” başlığı ile ilk dersimizi Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesinde 11 Mayıs 2020 tarihinde yapmıştık. Derslerimiz; her yıl iki kez çeşitli edebiyat, resim ve arkeoloji müzelerinde devam ediyor. Gerek fotoğraflar gerek öğrencilerimizle sohbetlerimiz olsun okulun içinde çok alışık olduğumuz bir kelime “müze” ... Fikir, bu gezilerde filizlendi diyebiliriz. Madem müzede vakit geçirmek hepimiz için bu kadar heyecan verici bir şey, “Neden yanı başımızda bir müze olmasın?” dedik ve iki yıldır okul kitap koleksiyonumuzu oluşturmaya başladık” ifadelerini kullandı. Müzenin iki bölümden oluştuğunu belirten Tokay, “Birinci bölüm kitap koleksiyonunun sergilendiği bölüm. İkinci bölümde ise çeşitli envanterlerle kitap tarihine yolculuk yapıyoruz” dedi.

yalova-birey-okul-tur-edebiyati-ogretmen-proje-kitap-muze (3)“Devlet okullarıyla ortak projeye açığız”

Müze içinde planladığı projelerden bahseden Tokay, “Yaşayan bir müze olması bizim için çok önemli. Yazar ve şairlerin eserlerine, hayatlarına tanıklık edecek öğrencilerimiz. Kitap tarihini somutlayarak öğrenecekler. Zümreler arası iş birliği ile uygulamak istediğimiz projeler var. Sürekli düşünüyor ve üretiyoruz” şeklinde konuştu ve müzenin ziyaretleri ile ilgili, “Devlet okullarımızla ortak projelere açığız. Merak eden herkes okulumuzdan randevu olarak müsait saatlerde müzemizi ziyaret edebilir. Çok mutlu oluruz. Kitaplarla gönül bağı olan herkesi bu yolculukta bize eşlik etmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Arda Yavuz